No Flash
 
 

Suzana Vučković


Grafički putopisi

knjiga umetnika

13 – 25. oktobar 2014.

U ponedeljak 13. oktobra u 19h otvorena je izložba "Grafički putopisi" Suzane Vučković.

Dosadašnji rad Suzane Vučković karakterišu grafike izvedene u dubokoj štampi, kombinovanjem bakropisa i akvatinte u boji, a na njima su zastupljeni enterijeri i eksterijeri starih zgrada. Na izložbi će biti prestavljene grafike realizovane u formi knjige umetnika izvedene u različitim tehnikama (kombinovanjem bakropisa i akvatinte, meka prevlaka, linorez, digitalna grafika i fotogravura), nastale kao rezultat rada na doktorskim studijama Fakulteta likovnih umetnosti.

“…Moj rad je fokusiran na knjigu umetnika ne kao zbirku nezavisnih grafika okupljenih u formi knjige već kao skup grafika nastajalih na određenom odnosu prema različitim urbanim ili prirodnim ambijentima, ili literarnim tekstovima inspirisanim meni bliskim ambijentalnim naznakama. Na njima su predstavljeni enterijeri i eksterijeri, nastali na osnovu stvarnih arhitektonskih prizora, prolaza, prostora viđenih kroz poluotvorena vrata, prilaza vratima. To su lične beleške, svedočanstvo jednog trenutka, intiman doživljaj, skup utisaka i sećanja s putovanja. Neke od knjiga ispituju odnos između poetske slike i realnog grafičkog prikaza otvorenog prostora i sačuvale su svoj tradicionalni oblik, povezane su između korica, ali kako upotreba teksta nije nužna, vrlo često čitljiva knjiga dobijena je samo pomoću likovnih elemenata u formi kutije koja sadrži…” (iz teksta Suzane Vučković)

Pored radova Suzane Vučković, na izložbi će biti prikazane i knjige koje su nastale u saradnji sa drugim umetnicima iz zemlje i inostranstva.

Suzana Vučković (1966. Vladičin Han), diplomirala je 1993. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, klasa prof. Emira Dragulja, gde je 2004. magistrirala, klasa prof. Nebojše Radojeva. Do sada je imala petnaest samostalnih i izlagala na preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je na više domaćih i međunarodnih likovnih kolonija i radionica. Dobitnik više nagrada za grafiku. Od 2011. docent je na Fakultetu umetnosti iz Prištine u Zvečanu.

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi