No Flash
 
 

Siniša Žikić

Grafike

22. oktobar - 10. novembar 2012.U ponedeljak 22. oktobra otvorena je izložba grafika iz ciklusa "Muzičari i muzički instrumenti" Siniše Žikića.

Žikić stvara u različitim oblastima likovnih i primenjenih umetnosti - slika, crtež, radovi na papiru, mozaik, kolaž, mobil, objekat i grafika. Kao vid konstante moguće je zapaziti njegovu potrebu da u likovnom mediju, ovoga puta u grafici, vizuelizuje muzički zvuk. Ekspresija medija ostvarena je primenom tehnike suve igle. Dominantni motiv na grafikama čini krug, odnosno disk upućujući na prvi pogled na direktnu analogiju između modernog nosača zvuka i same muzike. Međutim, krug kao simbol večnog vraćanja na isto - antičkog koncepta cikličnog vremenskog toka i kosmičkog savršenstva - nalazi analogije sa definicijom muzike kao čiste, nematerijalne tvorevine. Kreirana matematičkim eksperimentom od dvanaest apostolskih tonova koji se uvek iznova ponavljaju ona daje bezbroj različitih rezultata svoje apstraktne umetničke jednačine. Potreba za vizuelizacijom nematerijalne tvorevine poput muzike kompleksna je kreativna misija i svojevrsno umetničko hodočašće. Žikić preciznošću suve igle kreira grafike zanimljive dinamike koju proizvodi razlaganjem forme arhaičnih (akustično-žičanih) instrumenata unutar samih diskova. Ti segmenti poput rezonantnih kutija, vratova, žica i čivija se u samom pokretu diska opet sintetišu, ali u figure nadrealnih muzičara. Sveukupnom utisku kretanja doprinose kontrasti svetlih i tamnih površina koje su proizvedene delikatnim senčenjem površina diskova. Tako u pojedinim radovima uočavamo tendenciju ka potpunom pomračivanju prostora grafike pri čemu se ističu samo nadrealni muzičari u svojoj potrebi da karavađovski istupe iz prostora metafizičke dimenzije dela i stupe u prostor naše realnosti.

Grafike Siniše Žikića karakteriše majstorska tehnička realizacija i umetnički koncept koji podstiče pitanja o savremenom poimanju muzike i muzičke tradicije u eri njenog kompjuterskog generisanja i ekstremne komercijalizacije. Konačno, nije li upravo čovek taj koji kanališe kreativnost i umetničke imaginacije, dok muzički instrument predstavlja samo sredstvo koje dozvoljava da se ta energija ovaploti?

Siniša Žikić (Trnjan 1951), diplomirao 1977. na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, odsek Zidno slikarstvo. Postdiplomske studije završio na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1983. Član ULUS-a od 1980. Redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu od 2011. Od 1977. izlaže na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

 

Fotografije postavke i otvaranja izložbe:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi