No Flash
 
 

Tijana Kojić
Stratum

18. januar – 6. februar 2016.

U ponedeljak 18. januara u 19 časova otvorena je izložba Tijane Kojić Stratum.


U rukopisnoj ortografiji Tijane Kojić dominiraju različite crtačke, slikarske i grafičke tehnike ukomponovane u osobenu vizuelnu celinu.
“…Idejno, ciklus radova Tijane Kojić pod nazivom Stratum je kontrapunkt ambijentalnoj celini (Sub)ekumena - nakon razmišljanja o opštoj imanentnoj potrebi da se sopstvena usamljenost napusti kroz utapanje u kolektivni organizam, koji čoveka guta u svoju apstraktnu ujednačenost ukidajući mu pojedinačne misli i težnje; ciklus Stratum posvećen je razmatranju mogućnosti povratka u pojedinačnost i jedinstvenost kroz napuštanje jednolikosti.

Intermedijalnost - fotografski i kinematografski element kao integralni momenat postupka i tehnike stvaranja: kadriranje, rezovi, montaža. Vidljivo je i razbijanje Celine u segmente… Procesom segmentacije, nizova, Celina nije izgubljena u nepovrat – ono što je čini prisutnom jeste treperenje, vibracija koja prožima te podskupove. Tijanini radovi su ambijentalnog karaktera, kategorija prostora je njihova integralna komponenta. Oni ulaze u prostor, šire se njime (Baš kao Ptice iz ciklusa Krug), menjajući mu samu strukturu i značaj, transformišući njegovu svakidašnju običnost u mesto događaja – Umetnosti…” (iz teksta Borisa Mandića)

Tijana Kojić(1987. Beograd) diplomirala 2011. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Samostalno izlagala u Beogradu, Nišu, Parizu. Učestvovala na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Nagrade/izbor: nagrada Fakulteta primenjenih umetnosti iz Fonda Aleksandra Tomaševića, 2013; prva nagrada za crtež iz Fonda Vladimira Veličkovića, 2012. Student je doktorskih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a od 2014. predaje kao docent na predmetima Anatomsko crtanje. Član ULUPUDS-a i ULUS-a.


Sa otvaranja

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi