No Flash
 
 

Tamara Pajković

Senke i odrazi svakodnevnice

grafike

9 - 28. jul 2012.
           U ponedeljak 9. jula u 20h otvara se izložba Tamare Pajković, grafike iz ciklusa Senke i odrazi svakodnevnice.
Svojom debitantskom izložbom u Grafičkom kolektivu 2006, kada je u centru njene likovne optike dominirao izdvojeni predmet (kutije čaja), Tamara Pajković se predstavila kao talentovana osoba ozbiljnog stvaralačkog potencijala.
U svojim novim radovi iz ciklusa Senke i odrazi svakodnevnice ona je koncentrisana na različite vizure prostora, njegove sugestivne različite projekcije, privid iluzije i vizuelnog bogatstva koju senke i odrazi (u staklu i/ili u ogledalu) reflektuju.
Trodelni koncept ove izložbe digitalnih printova baziran je na foto-dokumentu koji beleži sekvence iz svakodnevnog života čiji su akteri sama grafičarka i njena porodica. Nalazeći se u životnom dobu u kojem je prodični život sa malom decom u centru njenog vremenskog, psihičkog i energetskog polja, Tamara Pajković je inteligentno asimilovala intenzivno i zajedničko porodično vreme u stvaralačke trenutke u kojima svi članovi imaju svoje kreativno vreme i niko se ne oseća zapostavljeno.
Ona veštim kadriranjem situacija i stanja projektuje zaustavljeno vreme u međuprostoru realnog i imaginarnog. Elemente autobiografskog, sa osetljivošću ženske senzibilnosti, obojila je optimističkom vizuelnom pričom urbane provenijencije.
Senke i odrazi svakodnevnice koncipovana su kao tri kompatibilna segmenta koji čine celovitu idejnu tvorevinu;
1. crno-beli kadrovima, kao iz pozorišta senki, promiču siluete autorke, njene porodice i predmeti iz svakodnevne upotrebe.
2. odrazi istih lica na zadnjem staklu automobila usložnjavaju se kadrovima sa terena, više u nagoveštaju nego u eksplicitnoj čitljivosti.
3. digitalni printovi sa jasnom memorijskim znakom prikazuju značajne lokacije - Peruđa, Rim, Pompeja, Bari, Kotor, Budva, Korčula…- koje je grafičarka posetila a senka njene siluete dokumentuje autentičnost.

Tamara Pajković (Zagreb, 1975) diplomirala (2000)  i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.  Član ULUS-a.

 

Slike sa otvaranja:

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi