No Flash
 
 
Uroš Tošković

crteži

iz kolekcije Bojana Krljića

14 - 26. mart 2011.

 U ponedeljak, 14. marta u 19h otvara se izložba crteža Uroša Toškovića.
Tošković (1932) po mišljenju mnogih likovnih kritičara pripada krugu najboljih crtača 20. veka. Otuda je razumljivo je da se njegovi radovi nalaze u mnogim kolekcijama. I crteži iz privatne kolekcije Bojana Krljića predstavljaju deo opusa ovog umetnika čija figuralna ekspresija referira vizionarsko i opsesivno. Po poetskim osobenostima njegov rad su povezivali sa Medialom. Oko 50 crteža u Grafičkom kolektivu zahvataju gotovo čitav stvaralački vek - 1954-1990; na izložbi posebnost predstavljaju Toškovićeve sveske dnevničkog karaktera sa crtežima, pesmama i drugim beleškama autora. Crteži rađeni perom i tušem predstavljaju figure, portrete, skice i druge kompozicije, a zajedničko je snažna ekspresija dovedena gotovo do  karikaturalnog. U prepoznatljivom autorskom znaku čitljive su humoreskne vizije ljudskih padova, slabosti, iskušenja, apsurda rata, nihilizma i egzistencijalnog nemira. Ekspresivnu likovnu transkripciju ovih radova prati bravurozna rukopisna ortografija autora za koga je rečeno da je „Lepotu kao ideal žrtvovao rugobi kao istini“. Jer, pretvaranje ružnog i deformisanog u estetsku kategoriju jesu osobenosti ove likovne poetike. Fantazmagorične projekcije užasa i brutalnosti 20. veka predstavljaju niti koje objedinjuju Toškovićevo stvaralaštvo, a sam proces stvaranja za njega je jedini imperativ. Poznat po kontroverznim, nekonvencionalnim nastupima i odbacivanju poželjnih društvenih konvencija, Tošković je neuklopljiv i poziconiran kao svojevrsan izgnanik. Poznat je njegov urođeni otpor prema galerijama i izložbama. Van svake sumnje, svaka Toškovićeva  izložba je događaj. Između ostalog, među novijim izložbama u Srbiji su: Moderna galerija, Valjevo 1994, Beograd 1995, galerija Haos, potom Radionica Duše.
Tošković je 1956. završio Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu (prof. Marko Čelebonović). Od 1956. do 1976. živi i radi Parizu. Posle Pariza jedno vreme je u Beogradu, a danas živi u Baru.
Bojana Krljić, slikar, grafičar, fasciniran vizionarskim dometima Toškovićeve umetnosti, počeo je 1998. da kolekcionira crteže svog velikog uzora.

 

 

 


 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi