No Flash
 
 

Vedran Eraković

ADAMANT

Familija tipografskih pisama u OpenType formatu

12. - 17. oktobar 2009.U ponedeljak, 12. oktobra u 19h Vedran Eraković predstaviće svoj magistarski rad, familiju tipografskog pisma Adamant. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2004, odsek Primenjena grafika, gde završava postdiplomske studije.  
Zaposlen kao asistent art direktora Politike, učestvovao je u redizajniranju ovog dnevnog lista kao i nastanku i podešavanju familije fontova posebno kreiranih za Politiku.
Fonotovi Adamant su jednostavnih i svedenih oblika i maksimalne čitljivosti, a reč adamant potiče iz starogrčkog jezika i označava čvrstinu, izdržljivost...
Iako su forme pisma u potpunosti podređene njegovoj nameni -  štampa u teškim uslovima novinskog izdavaštva,  papir slabijeg kvaliteta - crtež slova je suptilan, a oblici serifa i završetaka zaobljeni, a pismo u konstrukciji čvrsto i jednostavnih oblika, ali umekšanih detalja.
Na izložbi se mogu sagledati likovni kvaliteti pisma, izgled u slogu i oblici slova na uvećanjima pradstavljenim na ovoj izložbi, osobine koje čine ovaj rad dragocenim i funkcionalnim grafičkim alatom. Ipak, tek primenom u savremenim programima za slaganje dolaze do izražaja posebne pogodnosti Adamanta, a konačni rezultat progamiranje u OpenType okruženju, koncipovan je da olakša pristup rafiniranim zahtevima vrhunskog tipografskog oblikovanja.
Na 7.Grifonu 2008. godine, specijalizovanoj manifestaciji na kojoj se valorizuju najbolja autorska dela grafičkih dizajnera, Vedran Eraković je nagrađen za kreaciju fonta Adamant (kategorija tipografsko pismo).

Vedran Eraković (Split, 1980)
Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS). Bavi se dizajnom tipografskih pisama, grafičkim dizajnom, kaligrafijom, umetničkom grafikom…Asistent art direktora Politike, učestvovao u redizajnu ovog lista. Autor  je i komplet ćiriličnih fontova za potrebe redizajna dnevnog lista Sportski žurnal. Učestvovao u izradi vizuelnog identiteta V Međunarodnog salona stripa u Beogradu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi