No Flash
 
 

Višnja Nikolić

»Urbani prostor - realnost i transpozicija«

grafike


15 - 27. avgust 2011.

 

U ponedeljak, 15. avgusta u 19h otvara se izložba grafika Višnje Nikolić. "Urbani prostor-realnost i transpozicija" je ciklus radova sa kojim je Višnja Nikolić završila magistarske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Zorana Todovića.
Njeni radovi tematski se vezuju za vizualizaciju ambijentalnih celina urbanih prostora. Impresije izazvane neposrednom percepcijom prostora samo su polazni podsticaj ka složenom procesu transpozicije uočenog motiva u originalno autorsko delo. Grafizam i igra svetlosti i senke na uličnim fasadama i dekorativnoj plastici prevedeni su u asocijativne forme gotovo nadrealnih vrednosti. Kombinovanim tehnikama duboke štampe autorka stvara efekat izmaglice kojom ublažava oštrinu geometrijskih formi povezujući crtačko tkivo svoje kompozicije u skladnu celinu. Magijska atmosfera dekirikovski praznih prostora naglašena je dominantnim kontrastom crno-belog i/ili odmerenim kolorističkim vrednostima.
"(...) Upravo taj kvalitet, utisak treperavosti koji ujednačava i inače svedenu kolorističku matricu, istovremeno stvara iluziju da ovi opusteli urbani ambijenti imaju svoj zvuk koji neprekidno vibrira, kao odjek tišine, kako je autorka i nazvala jedan od svojih prizora. Štaviše, samim naslovima ostalih listova ona unapred određuje utisak koji želi da postigne – „Na kraju ulice“, „Pogled kroz prozor“, „Exit“, „Tragom svetlosti“, što joj polazi za rukom zahvaljujući težnji da svedenim likovnim jezikom i sofisticirano odabranim tehnološkim sredstvima ostvari svoj naum." (iz predgovora Jasne Jovanov)

Višnja Nikolić (1983) diplomirala grafiku 2005. na Akademiji umetnosti  u Novom Sadu, klasa prof. Zorana Todovića, kod koga je 2010. i magistrirala. Dobitnica stipendije Kultur-kontakta Austrije 2006. za Međunarodnu letnju akademiju lepih umetnosti u Salcburgu, klasa prof. Konrada Vintera. Od 2006. član ULUV-a. Samostalno izlaže od 2005 godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi