No Flash
 
 

NAGRADA VELIKI PEČAT 1967.
Danica Masniković, Kraj putovanjaDanica Masniković, Kraj putovanja, 1967, akvatinta, 65x50 cm

Danica Masniković (1941. Brno)
Završila je Višu umetničku školu u Brnu, Republika Češka. Diplomirala je 1965. na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, klasa prof. Boška Karanovića, gde je 1967. završila i postdiplomske studije. Od 1966. izlagala je samostalno (Beograd, Štutgart, Pariz...) i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Beograd, Firenca, Zagreb, Vroclav...). Nagrade/izbor: Nagrada na III Trijenalu savremenog jugoslovenskog crteža, Sombor, 1969; Nagrada na Izložbi jugoslovenskog crteža, Zagreb, 1985; Nagrada za slikarstvo na Prolećnoj izložbi ULUS-a, 1997. Bavi se crtežom, slikarstvom i grafikom.

Obrazloženje žirija
Žiri je odlučio da nagradu Veliki pečat za 1967. godinu dodeli Danici Masniković, za grafiku Kraj putovanja, 1967, akvatinta u boji. Žiri smatra da je poetičnost ideje u punome skladu sa primenjenim likovnim elementima i tehničkim postupkom.

Članovi žirija: Ljubica Sokić, slikarka, Mihailo Petrov, slikar i grafičar i Halil Tikveša, grafičar.
9. maj 1967.Poštovanjem prirode iskazujem počast i divljenje postojanosti i opstanku. Ekologija kao zaštitnik vrednosti trajanja me uvodi u svet maštanja o boljem. Pokušavam da zaustavim vreme, neokaljani svet prirode i prirodnih zakona. Sve što stvaram jeste simbol ljudske duše i dobrote.
D. Masniković, http://danicamasnikovic.co.rs/biografija.htm (preuzeto 10. oktobra 2014)

Mlada beogradska grafičarka, ovoga puta sa odlučnošću koja imponuje, izlaže svoje slike i pastele. Ova umetnica, protagonista neobično sočnog i dramatičnog crteža, koji nije mogao ostati nezapažen, pokušava da maštoviti svet crtanja, tako virtuozno negovanog u gustini tuša, transponuje u, za nju, sasvim novu i nedoživljenu slikarsku tehniku. [...] Halucinantna i sumorna fizionomija njenih deformisanih figura u slikama na ovoj izložbi ambijentalno postaje nešto šira i plastičnija, ali skoro na ivici onih likovnih rešenja koje samo dobar instinkt spasava od anegdotike...
M. Lazarević, Danica Masniković, Umetnost 36 (Beograd, 1974) 56.

Ovde počinje plovidba nepoznatim morima. Ovde smo na talasima neke nepoznate nam, malo melanholične filozofije, koja nikoga ni na šta ne priziva, koja nikome ništa ne nameće i ni od koga ništa ne traži. I sve što nam nudi to je da shvatimo i prihvatimo njihovu osnovnu ZAGONETKU kao takvu. [...] Ostavimo za sada veštu, sigurnu, moćnu ruku kojom Danica Masniković ispisuje svoje gatke! Okrenimo se, pre svega, njihovoj ikonografskoj suštini i upustimo se u neku vrstu formalne analize. Reč je o jednom fondu neobično isprepletanih saopštenja koji prevazilaženjem neočekivanih, pa čak i teško spojivih podrazumevanja, iscrtavaju jednu nevidljivu, ali opsesivnu simbološku mrežu. Stižemo, kroz te preplete, čak i do jedne samosvojne projekcije sveta, za koju će se, verujem teško ko usuditi da odmah, i bez dubljeg razmišljanja, ponudi bilo kakve analogije.
B. Bogdanović, Danica Masniković, Biblioteka Grafičari beogradskog kruga, Galerija Grafički kolektiv (Beograd 1982)

U svom grafičkom „šetanju“ od figuralnih do potpuno apstraktnih formi Danica Masniković je pokazala likovnu doslednost. Naime, i kada je u svojim akvatintama „opcrtavala“ siluete bista ili nekih nedefinisanih osoba, one su joj služile kao okvir za gustu dekorativnu strukturu [...] koja je povremeno izdvajana iz konkretne forme da bi jače zazvučalo bogatstvo bojene strukture [...] koja se ponekad saobražavala i u dekorativni znak...
Lj. Slijepčević, „Grafika beogradskog kruga“, u: Jugoslovenska grafika 1950-1980. Serija: Jugoslovenska umetnost XX veka, Muzej savremene umetnosti (Beograd, oktobar 1985 - oktobar 1986) 27.

Danica Masniković u početku radi grafiku antropomorfnih obličja i amblematskih znakova-totema u tehnici duboke štampe istražujući mogućnosti strukture višebojnog reljefnog otiska. Potom pažnju posvećuje crtanju i slikanju. Konjska glava najčešći je tematski okvir uz čudne ptice, fantastična bića, lica infantkinja sa reminescencijama na slikarstvo prošlosti. U crtežu se ograničava na jasno definisanu konturu izdvojenog oblika koji je svojom dramatikom svetlo-tamnog u centru događaja.
Lj. Ćinkul, Danica Masniković, 1991, neobjavljen tekst. Likovna enciklopedija Jugoslavije, Zagreb.

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi