No Flash
 
 

Vana Urošević

LOS CAPRICHOS Y LA GARROTE

instalacija

11 - 23. april 2011.

 


U ponedeljak, 11. aprila u 19h otvara se izložba radova Vane Urošević, umetnice iz Skoplja.
Bitan podatak u CV Vane Urošević  (1961) predstavlja njeno učešće na Bijenalu u Veneciji kada je (2004) predstavljala Makedoniju.
Na novoj beogradskoj izložbi prezentuje interaktivni projekat posvećen Gojinim Kapričosima, koji je prošle godine promotisan u Njujorku.
Na ručno bojenoj svili, u centru kompozicije su printovi scena iz Kapričosa, a pojedini delovi su vezeni rukom. Poliptihalne kompozicije sastavljene su od 4 do 12 delova (svaki 60x50 cm), a grafike su često i ponavljane i organizovane kao ogledalska slika sugerišući cikličnost i ideju da je pitanje i odgovor a da odgovor može biti i pitanje.

HistoErija strasti?!
Februarsko jutro 1799. godina, ulica Desegavo br. 1, Madrid. Izlog prodavnice likera i parfema, mali album u omotu od sive hartije: Los Kapričos (Los Caprichos) – Francisko Goja, osamdeset listova 220x320mm, 267 primeraka.
Stalno sam se pitala koliko je Goja uživao u elaboraciji te spektakularne krvave scenografije – u lepoti ružnog.
Glasnici putuju kroz vreme. Šta nose? Amoralne poruke!? Moralne pridike!?  Glasnici noći. Glasnici smrti. Glasnici brutalnosti. Nose kontradiktorne poruke o vrlinama, časti, misterijama. U početku beše zabavno, ispitivati, a onda ih je on pomešao: dnevne i noćne prizore.  Nema granice između života i sna, sve je u istoj meri  realno ali i prividno: karnevalska zabava; svet okrenut naglavačke; mesto za anarhičan i haotičan protest; parada strasti. A gde je on? Zašto? Jel' to možda samo žrtveni akt u kome on izvodeći delo pravi gest kompenzacije? Ili je to dijalog sa nama o značenju života, etike, seksualnosti, nužnosti fantazije!?
A onda! Strah kao element igre stupa na pozornicu i stanjima straha vraća se sećanje.
Ovaj projekat je u osnovi anketa, anketa u kojoj posetioci postaju saučesnici odgovarajući na pitanje da formulišu ideju koja teče kroz vreme, da pronađu svog glasnika i pročitaju poruku.                                       
iz teksta Vane Urošević, 18.marta 2011.                                                                     

Diplomirala u Beogradu 1984. na Fakultetu likovnih umetnosti gde je 1987. završila i postdiplomske studije.

 

katalog

 

 

 

 

 


 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi