No Flash
 
 

Vedran Eraković i Marija Rnjak
Rekonstrukcija rukopisa Vuka Stefanovića Karadžića

29. februar – 12. mart 2016.

U ponedeljak 29. februara u 19 časova otvorena je izložba autorskog tima Vedrana Erakovića i Marije Rnjak..


Projekat Tipografsko pismo Vuk predstavlja rekonstrukciju rukopisa Vuka Stefanovića Karadžića na osnovu originalnih dokumenata koji se čuvaju u arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti. Publika će na izložbi imati priliku da vidi reprodukovana originalna dokumenta, beleške i pisma Vuka Stefanovića Karadžića, veliki broj primera upotrebe ovog pisma na različitim jezicima, kao i značajne faze tokom rada na projektu koji je započet sredinom 2012, a završen 2015. godine.
Tipografsko pismo je izrađeno po najvišim standardima i uz upotrebu najsavremenije tehnologije.Tekstovi složeni ovim fontom pružaju veoma veran prikaz pisma Vuka Stefanovića Karadžića. Font poštuje sve odlike Vukovog ličnog rukopisa, a korisnik na jednostavan i inovativan način može da dobije i nekoliko različitih Vukovih potpisa na ćirilici, latinici i nemačkom jeziku. Osim ćiriličnih slova, font sadrži sva slova i znakove koji se koriste i u drugim svetskim jezicima, čime se otvara mogućnost za korišćenje fonta i van granica naše zemlje i šireg promovisanja našeg nasleđa. Namera autora je da ovim projektom podsete na značaj Vukovog dela, kao i da doprinesu dodatnom interesovanju za čuvanje i unapređenje našeg kulturnog nasleđa, jezika i pisma.

Vedran Eraković(1980. Split) diplomirao 2004. i magistrirao 2009. na Grafičkom odseku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Bavi se projektovanjem tipografskih pisama, kaligrafijom i grafičkim dizajnom. Učestvovao na brojnim izložbama i projektima u zemlji i inostranstvu. Nagrade/izbor: 2014, 2010. Nagrada u kategoriji Pretenciozno pismo Granshan 2014, Tipografsko udruženje iz Minhena i Ministarstvo kulture Republike Jermenije; 2010, 2008. Priznanje u kategoriji tipografsko pismo, Grifon; 2003. Nagrada za vizuelni identitet, Muzej primenjene umetnosti. Docent na Fakultetu primenjenih umetnosti na predmetu Pismo.
Marija Rnjak(1989. Zadar) diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i magistrirala 2013. na odseku Primenjena grafika i knjiga. Bavi se projektovanjem tipografskih pisama, kaligrafijom, grafikom i grafičkim dizajnom. Učestvovala na brojnim izložbama i radionicama. Nosilac nagrade iz fonda Mihajlo S. Petrov. Saradnik u nastavi na predmetu Grafika na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

katalog - Rekonstrukcija rukopisa Vuka Stefanovića Karadžića

Sa otvaranja

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi