No Flash
 
 

Yang Feng

grafike

17. - 29. avgust 2009.


U ponedeljak, 17. avgusta u 20h otvara se izložba grafika kineskog umetnika Yang Feng-a.
Profesor na Akademiji u Xi'an-u, Yang Feng se prvi put predstavlja u Beogradu radovima koji su nastali od 2000-2007. godine.

U tekstu naslova  Duboki udah mudrosti  o grafikama Yang Feng-a piše Shen Qi :
U modernoj umetnosti, verovatno su samo gravure najfilozofičnije, usamljene ali i duboke kao filozofija. Mislim na one radove duboke štampe koji istinski poseduju duh istraživanja i ideje modernog doba. Takvo osećanje nailazi brzo, poput munje, u susretu sa gravurama Yang Feng-a....
U gravurama Yang Feng-a postoje neka simbolična značenja slična modernoj meditaciji. Kada proučavate grafike ovog autora, trebalo bi prvo da ispraznite um, da ostavite samo malo pijeteta, približite se i pogledate radove, uživate u njima pažljivo ne odustajući ni od jednog znaka (“traga” prema Fukou), dok ne budete toliko zaokupljeni njima da osetite vrtoglavicu i blago prosvetljenje. Onda se okrenete i duboko udahnete njihovu “filozofiju”, pa ponovo razmišljate o grafikama sa ukusom koji potom ostaje. To je kao upražnjavanje meditacije. Pored precizne i zahtevne realizacije, njegove radove odlikuje i izražena tekstura i jedinstvena vizuelna predstava. Grafike Yang Feng-a nam otkrivaju stvaralačku ličnost modernog stava, ali i profesionalca veštog u grafičkim tehnikama. Njegove gravure su u znaku autorskih istraživanja i predstavljaju vrhunski umetnički domet koji je zasnovan na razumevanju prirode grafičkog medija.

Yang Feng(1960, Zhejiang, Kina)
Profesor na poslediplomskim studijama i direktor Grafičkog odseka na Xi'an akademiji umetnosti, član kineskog Umetničkog udruženja i član Grafičkog komiteta u tom udruženju.
Izlagao je samostalno i na kolektivim izložbama. Dobitnik je više nagrada, a njegova dela su
u nacionalnim i inostranim kolekcijama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi