No Flash
 
 

Željko Kipke


Grafike '77

Kolekcija Marinko Sudac

29. septembar - 11. oktobar 2014.

U ponedeljak 29. septembra u 19h otvorena je izložba grafika Željka Kipkea.

Povezane analitičkim konceptom i primarnim problemima medija grafike, ovih 30 radova u osam ciklusa nastalo je još 1977. godine. Danas, gotovo četiri decenije od njihovog nastanka, nikada u celini izlagani, ovi ciklusi ukazuju se ne samo kao deo jedne relativno daleke umetničke istorije, nego i kao nadalje vrlo sveže i reklo bi se trajno važeće karakteristike jezika i medija grafičke umetnosti. Kipke o osobinama ovih otisaka kaže : „Postupci s grafičkim papirom, metalnim ili kamenim podlogama te grafičkim bojama vrlo su blizu primarnim slikarskim postupcima, ali rezultat je isključivo u domenu grafičkog iskustva, više ili manje lišenog iluzionističkog učinka“.

Zagrepčanin Željko Kipke je višemedijski umetnik koji stvara u oblasti vizuelne umetnosti, filma, likovne i filmske kritike, književnosti. Tokom sedamdesetih godina posvećuje se primarnom i analitičkom slikarstvu, a od 1982. unosi ekspresivnost u svoja platna. U prvoj polovini osamdesetih godina snima kratke filmove u S8 formatu, kojima dokumentuje sopstvene akcije u javnim prostorima. Piše eseje i kritike o eksperimentalnom filmu i likovnoj praksi u dnevnoj štampi i časopisima i snima kratke filmske priče. Ima devet objavljenih knjiga.

“…Tokom 1977. Kipke je realizovao oko 30 grafičkih listova u tehnici duboke štampe, suve igle i litografije podeljenih prema medijskim postupcima i korištenim materijalima u osam ciklusa čiji nazivi glase: Jetkanje, Crna, Crvena, Crna i zelena, Suha igla, Metal i papir, Štampanje radi štampanja, Prelamanje metalne ploče i Pretisci…Jer, pre nego što će da postane predstava, priča, poruka, svaki vredni grafički list treba da bude grafika po svom bazičnom operativnom postupku. Baviti se primarnim i internim problemima jezika i medija bilo koje, pa tako i umetnosti grafike, izuzetno je zahtevan i odgovoran zadatak u koji mogu da se upuste tek oni retki autori koji umeju da produbljeno misle i tehnički krajnje precizno saopštavaju sopstvene umetničke zamisli i namere.” (iz predgovora Ješe Denegrija)

Željko Kipke (1953. Čakovec) diplomirao je 1976. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, nakon čega (1976–1981) pohađa Slikarsku majstorsku radionicu. Izlagao je samostalno i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Predstavljao je Republiku Hrvatsku 1993. na Venecijanskom bijenalu. Član Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA) i Hrvatskog društva filmskih kritičara. Pored slikarstva, bavi se filmom i pisanjem. Živi u Zagrebu.

Sa otvaranja

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi