No Flash
 
 

Zdravko Mićanović

Dodir (knjiga - objekat)


25. februar - 9. mart 2013.U ponedeljak 25. februara u 19 časova otvara se izložba crteža Zdravka Mićanovića, Dodir (knjiga-objekat) inspirisana književnim delom Ive Andrića, Prokleta avlija.

Ovaj ciklus crteža i doslovno je fizički integrisan u navedeno delo čineći jednu specifičnu temu Mićanovićeve ilustracije. Po kazivanju umetnika ilustracije nisu u svom izvornom obliku zamišljene kao dijalog sa Andrićevom knjigom. Naime, ove likovne varijacije izvedene su u maniru tzv. automatizma pre nego što je uopšte i postojala ideja da se uvedu u književno delo. Potonjom selekcijom Mićanović je crteže podelio, prateći poglavlja knjige, u devet Celina koje su konačno, idejno i fizički, dovedene na relacijsku ravan tekst-likovni prilog. Svojim konceptom dijaloškog toka crteža sa Andrićevim tekstom Mićanović kreira svojevrsnu pozornicu. Na toj pozornici scenografiju čini tekst knjige, a na proscenijumu promiču avetinjske figure postajući pravi akteri grotesknog pozorišta senki (iz kojeg je Andrić i dao ime jednom od glavnih likova u knjizi). Utvrđivanjem analogija između teksta I crteža izvode se metaforički nazivi činova ove nadrealne, mićanovićevske predstave: Prolog – Prostor; I – Buđenje; II – Lica; III – Žudnja; IV – Ponavljanje; V – Izgnanik; VI – Dodir; VII – Stvaranje; VIII – Vrtlog; Epilog – Da li je ovo kraj?.

Može se reći da je takvim postupkom uobličena i jedna netradicionalna muzejska postavka. U njoj se Andrićevo delo posmatra kao artefakt, pri čemu je taj predmet nanovo muzealizovan kroz crteže Zdravka Mićanovića. Ovi crteži poprimaju ulogu nepredvidivog vodiča kroz sumornu pozornicu Proklete avlije I živote njenih zatočenika, ali je isto tako I Andrićeva Avlija postala potencijalni ključ za dalja tumačenja Mićanovićevih radova. Alhemičarskim podvigom otvoren je začarani krug kome se zaista ne nazire kraj.

Zdravko Mićanović (1952. Lopare, Republika Srpska), diplomirao 1977. godine na Akademiji umjetnosti u Sarajevu. Magistrirao 1988. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek Grafički dizajn. Od 2004. godine radi na Fakultetu primenjenih umetnosti na modulu Grafički dizajn – predmet Plakat. Aktivnosti i oblasti interesovanja: grafički dizajn-plakat, crtež kao likovna disciplina, primenjena grafika (ilustracija, karikatura, strip).

Zdravko Mićanović, Dodir - katalog izložbe

 

Sa otvaranja:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi