No Flash
 
 

Žarko Smiljanić

Zvuk tišine


10 - 22. jun 2013.U ponedeljak 10. juna otvorena je izložba grafika Žarka Smiljanića pod nazivom Zvuk tišine.

Smiljanić je autor prepoznatljivog likovnog izraza. Teme njegovih radova čine "sutonski" pejzaži (ravničarski ili brdski, mistični ili pitomi) u koje smešta usamljeno drvo, čitav drvored ili deo šume. Na grafikama izvedenim u tehnikama mecotinte i akvatinte uočava se sezanovska težnja ka geometrizaciji forme i njenoj potonjoj razgradnji slikarskim sfumatom.

Ovi romantično - melanholični prizori mogu nas navesti na razmišljanje o životu savremenog čoveka, njegovoj otuđenosti i usamljenosti. Smiljanićeve predstave drveta bujne krošnje u pejzažu koji se prostire u nedogled, kao i grupe drveća ogoljenih grana, povijenog tamnog ili okrečenog stabla beskompromisno privlače pažnju posmatrača. U njima svako može prepoznati prema rečima Vase Pavkovića "neku vrstu lirske utehe u divljem, bučnom i haotičnom svetu koji je svuda oko nas i naših usamljenih bića".

Autor temu sublimnog pejzaža vešto transponuje u medij grafike, čime se nastavlja bogata umetnička tradicija romantizma i impresionizma. Smiljanićeve kompozicije su gotovo spiritualnog reda, odišu spokojom i harmoničnošću, pa stoga ukoliko dobro "oslušnemo" u njima kao da zaista možemo čuti "zvuk tišine".

Žarko Smiljanić (1958, Pančevo), diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek grafika, klasa Emira Dragulja. Redovni profesor grafike na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Samostalno izlaže od 1985. godine. Dobitnik preko dvadeset nagrada za grafiku u zemlji i inostranstvu.

Katalog - Žarko Smiljanić

 

Sa otvaranja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi