No Flash
 
 

Boro Rudić

Exit

fotografije

2 - 25. april 2018.


U ponedeljak, 2. aprila u 19h otvorena je izložba fotografija Exit, autora iz Makedonije Bora Rudića.

Osnovnu poetsku nit u radu autora čini prostor u kontekstu kretanja kao sociološkog i kulturološkog fenomena. Svedenim i prostranim vizurama, predelima utišanog tona i znakovnim akcentima koji vremenski i geografski markiraju kadar, Rudić otkriva nove sintakse prostora. Autor vešto harmonizuje dokumentarni i likovni element kompozicije, a taktilne vrednosti teksture istaknute su ručno pravljenim papirom na kome su štampane fotografije. Radovi su tematski grupisani u cikluse Entry, Messages.

„Teritorija Rudića je vezana za vektore napuštanja, zato se knjiga zove Exit. Ali to nije napuštanje teritorije. Napuštanje je samo ulaz u novu teritoriju. Zato na njegovim fotografijama ima znakova, emisije signala, pruga, puteva, koraka, ulica, ulaza, ograda, sve su to signali namenjeni za tragače. Cilj ovih signala je da budu aux aguets, nadgledanje, oni su namenjeni za dobro oko, kod Rudića kamera ne gleda u panici. Rudić hvata nabore predela, linije stena, kao otkrivanje nove sintakse prostora. Fotografije iz Exit-a, ne portretiraju kulturu, već izvesnu spektralnu dimenziju realnosti, kao žuto nebo ili žuto polje kod Van Goga ili kao trava kod Munka. Ovo ne znači da Rudić ide u drugu umetnost, u slikarstvo. On ostaje u fotografiji, ali istovremeno je sa jednim korakom van nje, u slikarstvu...“ (iz teksta Jasne Koteske)

Boro Rudić , diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Skoplju. Fotografijom se bavi od studentskih dana, učlanivanjem u Foto Klub Elemu. U svom višedecenijskom radu, osim umetničke, radio je na propagandnoj fotografiji i na foto-dizajnu. Sarad¬nik je svih većih reklamnih agencija u Skoplju, autor fotorafija u više monografija i knjiga, kao i direktor fotografije za tridesetak muzičkih i reklamnih spotova. Dobit¬nik je više nagrada i priznanja: Nagrada Gold Media Lions, na međunarodnom ad¬vertajzing festival u Kanu, 2009. (sa grupom autora); srebrna statua na Euro Effie Awards u Briselu, 2014. Izdao je dve fotomonografije “Appearing -Disappearing” i “Exit”. Nosilac je zvanja Majstor Fotografije Foto Saveza Makedonije. Priredio je više od 20 samostalnih izložbi (Beograd, Skoplje, Istanbul, Nirnberg, Solun, Bursa, Kranj, Sofija). Živi i radi u Skoplju.Fotografije sa otvaranja izložbe

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi