No Flash
 
 

GRAFIKA BEZ PREVODA
Iz Kolekcije Grafičkog kolektiva - ino/strani autori

11 - 21. septembar 2019.


U sredu, 11. septembra u 19h u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti, Knez Mihailova 53, otvorena je izložba Grafika bez prevoda, Iz Kolekcije Grafičkog kolektiva- ino/strani autori.

Nakon reprezentativne monografske izložbe OTISAK VREMENA 70/∞, nedavno održane u Galeriji SANU, sa osvrtom na najznačajnija dela, programe i ličnosti koji su utemeljili život Grafičkog kolektiv, nastavlja se sa jubilarnim programom, ovoga puta izborom radova stranih autora iz Kolekcije GK. U isto vreme, sa posebnom pažnjom fokusira se pozicija GK kao vitalnog medijatora u globalnoj mreži savremene grafičke produkcije.

Osnivanje Kolekcije Grafičkog kolektiva 1953. godine je jedan od fundamentalnih događaja u njegovoj istoriji, jer su još osnivači ove jedinstvene Kuće umetnika pored svojih izlagačkih aktivnosti uspostavili i sistem kolekcioniranja grafika. Ugled koji je imala među umetnicima ilustruju podaci da je Kolekcija već 1955. godine imala 700 grafičkih listova, 1960. oko 1.000 radova 60 autora. Danas je taj broj veći od 5.000 radova, a značajan deo ove umetničke zbirke čine i brojne grafike stranih umetnika.

I sam naslov ove izložbe Grafika bez prevoda ukazuje na univerzalni jezik grafike, medija koji sa lakoćom povezuje različite kulturne paradigme. Izbor radova otvara kreativne i profesionalne dijaloge sa autorskim poetikama Erroa, Jaceka Ševčeka, Albina Brunovskog, Mihaela Ćilmana, Tošio Jošicumija, Žan Pjer Skuflera, Satiš Šarme, Inger Lise Rasmusen, Ćeanći Zana, Elizabet Matje, Sandrie Hu... Ova prezentacija, isto tako, potvrđuje čvrste profesionalne veze među članovima globalne porodice grafičara i status Grafičkog kolektiva kao sigurne Kuće umetnika i postojanog medijatora u sve gušćoj mreži vizuelnih komunikacija.


Fotografije sa otvaranja izložbe


 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi