No Flash
 
 

GRIFON 2018.
Izložba izabranih radova sa 12. konkursa za najbolji grafički dizajn u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori u 2016. i 2017.

11 - 30. jun 2018.


U ponedeljak, 11. juna u 19h svečano je otvoren 12. GRIFON - izložba izabranih radova sa 12. konkursa za najbolji grafički dizajn u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori u 2016. i 2017. godini.

Na ovogodišnjem konkursu GRIFON prijavilo se 62 autora sa preko 170 radova. Selekciona komisija – Andrej Dolinka, dizajner, Miroslav Karić, istoričar umetnosti, Dragana Lacmanović, grafička dizajnerka, Viktor Mijatović, grafičar-grafički dizajner, Jovan Trkulja, kreativni direktor Piter Gregson Studio - izabrala je 33 autora i preko 60 radova u kategorijama: knjiga i druge publikacije, vizuelni identitet, plakati i oglašavanje, ambalaža, tipografsko pismo, promotivni materijal i hartije od vrednosti, filmska, video i TV-grafika i web-dizajn.

GRIFON je osnovan u saradnji sa firmom Quadra Graphic 1996. godine sa ciljem da stimuliše i razvija profesionalne standarde u oblasti grafičkog dizajna. Ova specijalizovana manifestacija bijenalnog karaktera tokom dve decenije razvila se u relevantni punkt za vrednovanje i sučeljavanje različitih poetika pružajući realan uvid u aktuelnu produkciju grafičkog dizajna u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori i autora koji su svojim poreklom/školovanjem/boravkom vezani za ove prostore.

O profesionalnom i personalnom značaju projekta i nagrade Grifon i o pozitivnom učinku Grifona u vrednovanju i afirmisanju stvaralaštva u oblasti grafičkog dizajna, svedoče i pisma laureata nagrade Grifon publikovana u ovogodišnjem katalogu.

“Grifon je kao ideja neophodan za dokumentovanje, vrednovanje i trasiranje domaće design scene - zato je veoma važno dati mu više prostora, hrabrosti i omogućiti da (konačno) poleti. U međuvremenu, sa počasnog mesta police u dnevnoj sobi me taj Zlatokrili Kljunaš svakoga dana podseća na početke - kreativnu energiju Beograda 90-ih, na štap i kanap te prve profesionalne radosti. Neprocenjivo.(…)” Vladan Srdić

“Grifon je čuvar, kao i simbol prepoznavanja i podrška istraživačkom, hrabrom, promišljenom i onom duboko intimnom u nama što nas iznova podstiče da oblikujemo i time doprinosimo kvalitetu cele scene. (…)” Isidora Nikolić

„(…)Grifon je izuzetno žilav entitet na dizajnerskoj sceni kod nas. Pored svih nedaća koje ga prate, od podneblja u kojem je dizajn još uvek pionirski posao a ne integralni deo industrije, do večite besparice i manjka finansijske pomoći, on je zahvaljujući entuzijazmu veoma malog broja ljudi iz štamparije Quadra Graphics i Grafičkog kolektiva, uspeo da opstane kao jedini relevantan vid vrednovanja dostignuća grafičkih dizajnera ovde.“ Slavimir Stojanović

Na svečanom otvaranju, najboljem radu uručena je nagrada Grifon, koju je dodelio žiri u sastavu: Lazar Bodroža, vizuelni umetnik, Milan Letić, art direktor Piter Gregson Studio, Bratislav Milenković, ilustrator, Miroslav Mušić, istoričar umetnosti i Isidora Nikolić, grafička dizajnerka. Praksa je potvrdila da nagrada Grifon nepogrešivo valorizuje i prepoznaje najbolja autorska dela grafičkog dizajna, što potvrđuju i profesionalni dometi dosadašnjih laureata: Miloš Ilić (1996), Vladan Srdić (1998), Borut Vild (2000), Goran Patlejh (2002), Slavimir Stojanović (2004), Isidora Nikolić (2006), Igor Oršolić (2008), Autorski tim A3 Format (Filip Bojović&Marko Rakić/2010), Jovana Budošan&Aleksandar Ilić (2012), Metaklinika (2014) i Piter Gregson Studio (2016). Žiri je doneo odluku da se nagrada 12. GRIFON 2018. godine dodeli Velimiru Andrejeviću i Sofiji Gavrilović za rad “Boomerang Stories, Short Stories & Flying Objects”.

GRIFON 2018. nagrade - opširnije

Fotografije sa žiriranja i otvaranja izložbe

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi