No Flash
 
 

Gi Lanževen

Sumrak anđela

14 – 29. mart 2017.

U utorak, 14. marta u 19 časova otvorena je izložba grafika kanadskog umetnika Gi Lanževena.

Izložba je organizovana u okviru Dana Frankofonije, a u saradnji sa Ambasadom Kanade u Beogradu.

Ciklus Sumrak anđela inspirisan je motivima bliskim mitološkoj i religioznoj ikonografiji. Očite su asocijacije na mit o Ikaru i Dedalu, kao i varijacije predstava o Palim anđelima prisutnim u zapadnoj umetnosti od renesanse do danas. Tonski ujednačeni, ritmično se smenjuju obrisi, senke, otisci i tragovi prisustva/odustva anđela. Predstavljeni u stanju pada, metamorfoze iz jednog u drugi oblik postojanja, ostaju bez krila, bliži su ljudima i njihovoj putenosti, a naziv rada Persefona u paklu je indikativan.

Za Gi Lanževena je tipičan rad u tehnici mecotinte, a ova crna gravura omogućava koncentrat crno-belih odnosa u grafičkoj kompoziciji. Poznat po radu u mecotinti, autor drži masterklas kurseve ove tehnike u Kanadi i drugim zemljama Evrope i Amerike.

Prema rečima Ričarda Nojsa padanje anđela je vizuelna metafora za vreme u kome živimo, za oprečnosti u ljudskoj prirodi i iskustvu, za večitu borbu svetla i tame, vere i sumnje, pamćenja i zaboravljanja.

„Neumitno će se srušiti, udariti u zemlju, povrediti se. Ipak, zbog toga neće umreti, bilo bi to suviše lako, preživeće. Svetlost, njihova svetlost se gasi. Senka je njihova nova i stalna pratilja. Oni se sa njom prepliću, mešaju i u njoj gube kao u loše skrojenom odelu. Možemo se sažaliti nad sudbinom anđela. Oni postaju ljudi“ (iz umetničkog iskaza Gia Lanževena)

Gi Lanževen (1954, Kvebek, Kanada). Studirao je (1974-1977) na univerzitetu u gradu Troa-Rivije. Do sada je realizovao oko šezdeset samostalnih izložbi. Izlagao je na velikom broju grupnih izložbi i bio selektor na oko dvesta međunarodnih izložbi i bijenala. Učestovao je u više internacionalnih umetničkih radionica (Francuska, Belgija, Kina, Japan, SAD). Nagrada/izbor: Velika nagrada Barat Bavan, Indija 2006; Međunarodna nagrada na Bijenalu u Guanlanu, Kina, 2009; Prva nagrada na Trijenalu u Uralu, Rusija, 2013. Jedan od osnivača ateljea Presse Papier i međunarodnog Bijenala savremene grafike u Troa-Rivijeu.Sa otvaranja

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi