No Flash
 
 

Irma Balakauskaite
Stanja

grafike

27. april - 13. maj 2017.

U četvrtak, 27. aprila u 20,30h otvorena je izložba grafika litvanske umetnice Irme Balakauskaite. Povod je nagrada Grafičkog kolektiva na beogradskom Drugom međunarodnom trijenalu grafike, 2014. godine. Izložba je deo pratećeg programa ovogodišenjeg Trećeg međunarodnog trijenala grafike.

Stvaralački podsticaj autorka pronalazi u tišini prirodnog ambijenta i njegovim procesima kretanja, rasta, razvoja, opadanja i smrti, kao i u kulturnom nasleđu i tradiciji baltičkog podneblja. Impresije o viđenom i doživljenom sublimira u monumentalne poetične likovne forme ili fragmentarne, linearne ritmove grafičkog otiska i simboličke forme svedenog izraza. U fokusu njenog interesovanja su emotivna i duhovna stanja koja nastaju kroz problematizovanje odnosa čoveka i prirodnog okruženja i/ili realnosti. Izložba obuhvata radove nastale tokom prethodne tri godine.

Po obrazovanju slikarka, Irma Balakauskaite sa puno radoznalosti eksperimentiše i traži moguće načine izraza svoje poetske vizije. Ona gradi matricu od gipsa, moglo bi se reći vaja je, praveći minuciozni reljef sa koga otiskuje svoje grafike bliske slikarskom kvalitetu. Koristeći crni papir kao osnovu na kojoj štampa pokrivnom belom bojom, ona sledi obrnutu logiku i na crnoj površini gradi bogate valerske situacije reljefnim belinama, dobijajući mističnu, onirički intoniranu metafizičku sliku. Ovaj ciklus grafika ukazuje na težnju umetnice da harmonizuje tri različita pristupa likovnom stvaralaštvu: grafički, slikarski i iskustva lutkarskog pozorišta, povezujući ih sponom spontanog i ekspresivnog crteža. U tom čudesno osvetljenom začaranom svetu dominiraju crna linija i guste mreže razigranih ritmova koje oživljavaju kompoziciju.

Irma Balakauskaite (1968, Kijev, Ukrajina), diplomirala slikarstvo na Umetničkoj akademiji u Vilnjusu. Stvara u oblastima slikarsta, grafike, skulpture i scenografije. Član je grafičarske sekcije udruženja litvanskih umetnika od 1999. Samostalno izlagala na 14 izložbi u Litvaniji, a učestvovala i na velikom broju kolektivnih izložbi u Litvaniji i inostranstvu. Radi i živi u Vilnjusu.Sa otvaranja


Intervju Ljiljane Ćinkul sa Irmom Balakauskaite.

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi