No Flash
 
 

Majska izložba grafike beogradskog kruga

15. maj - 3. jun 2017.

U ponedeljak, 15. maja u 19h otvorena je Majska izložba grafike beogradskog kruga i dodeljena je nagrada Veliki pečat Grafičkog kolektiva.

Kontinuirano trajanje Majske izložbe grafike proteže se na sedam decenija, što ovu manifestaciju legitimiše kao jednu od najstarijih, ali svakako i relevantnijih godišnjih dešavanja u umetničkom životu prestonice i regiona. Istovremeno, ovako dugo postojanje, omogućava nam da sagledamo sve tokove razvoja, promena, novih generacijskih, tehničkih i umetničkih tendencja koje prate grafiku kroz prostor i vreme do aktuelnog vremenskog trenutka. Ovogodišnja selekcija radova (105) umetnika iz Srbije, regiona (Republika Srpska, Bugarska) i gostujućih izlagača (Litvanija, Južna Koreja), ukazuje na negovanje pluralizma izraza koji otkriva bogatstvo tehnički i koncepcijski različitih autorskih poetika. Takođe, ona potvrđuje da umetnost u savremenom trenutku ne mora biti nužno određena tržišnom i robnom logikom, već može i treba zadržati humanističke ideale i ohrabriti nas na drugačije promišljanje stvarnosti.

„Za sigurnu poziciju i puni legitimitet na savremenoj umetničkoj sceni , grafika danas duguje veliku zahvalnost svojim lučonošama koji su sredinom prošlog veka stasavali na beogradskoj likovnoj Akademiji pod mentorstvom Mihaila Petrova, kao i potonjoj generaciji grafičara. Današnje promišljanje ovog medija izgrađeno je na temeljima njihovih iskustava, a izbor radova na Majskoj izložbi grafike 2017. nadahnjuje optimizmom i profesionalnim uverenjem da je umetnička grafika živi organizam koji razume vreme i promene diskursa, što potvrđuju i velike međunarodne izložbe posvećene ovom mediju, od Krakova, Šamalijea i Troa Rivijea do Beograda“. (iz teksta Miroslava Sapundžića)

Tradicionalno, na dan otvaranja izložbe, dodeljuje se nagrada Veliki pečat, ustanovljena 1963. godine. Među laureatima nagrade su Bogdan Kršić, Marko Krsmanović, Boško Karanović, Bora Iljovski, Stojan Ćelić, Vladimir Veličković...

Žiri za nagradu Veliki pečat 2017: Nevenka Stojsavljević, grafičarka, Radonja Leposavić, istoričar umetnosti i predsednik žirija i Nikola Velicki, grafičar, laureat Velikog pečata 2016. godine, sastao se u ponedeljak 15. maja u 10:30 časova. Nakon pažljivog pregledanja Majske izložbe grafika članovi žirija su ocenili da je izložba svojim kvalitetom olakašala rad žirija ali i otežala rad ovog tela jer je trebalo uočavati nijanse u radovima.

Nagrada Veliki pečat za 2017. godinu jednoglasno je dodeljena Alanu Bećiriju za rad Plavi zec – ono što vidiš i čuješ nikome ne govori, iz 2017. godine u tehnici digitalne štampe.

Alan Bećiri, Plavi zec – ono što vidiš i čuješ nikome ne govori, 2017, digitalna štampa

Obrazloženje žirija
Rad Alana Bećirija upućuje na već potvrđene umetničke domete i prepoznatljiv poetski diskurs koji je izgradio tokom protekle decenije. Njegova grafika je kondenzovana porukama i oznakama vremena u kome živimo što je izraženo i samim naslovom i podnaslovom rada - Plavi zec – ono što vidiš i čuješ nikome ne govori. On takođe upućuje na jednu vrstu društvenog autizma koji nas okružuje i neretko guši. Bećiri je razvio odnegovani likovni jezik i suvereno vlada prirodom digitalnog medija. Motivi kao što su plavi zec, koji asocira na Jozefa Bojsa, makaze, podsećaju na prekrajanje i montažu, igrač karata u ogledalu unosi elemente autobiografskog stvarajući skupa lucidnu kompoziciju prožetu principom simetričnosti, delikatnom dosetkom i humorom. Pored Bećirija u užem izbor za nagradu Veliki pečat bili su radovi Zorana Grmaša, Slavice Dragosavac i Maje Gajić.

Alan Bećiri(1973. Uroševac) diplomirao na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Od 1997. izlaže na preko 150 kolektivnih i šest samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Samostalni umetnik i član ULUS-a.

tekst Radonje Leposavića, istoričara umetnosti i predsednika žirija za nagradu Veliki pečat 2017, pročitan na otvaranju Majske izložbe grafikeŽiri za nagradu Veliki pečat 2017.

Sa otvaranja Majske izložbe grafike

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi