No Flash
 
 

Majska izložba grafike

3 - 24. maj 2018.


U četvrtak, 3. maja u 19h svečano je otvorena Majska izložba grafike i dodeljena je nagrada Veliki pečat Grafičkog kolektiva.

Majska izložba grafike beogradskog kruga postoji skoro sedam decenija. Prepoznatljiva na lokalnoj i regionalnoj umetničkoj sceni, jedna je od najstarijih i najrelevantnijih godišnjih izložbi koje se održavaju kontinuirano. Do danas je zadržala svoju misiju da afirmiše grafičko stvaralaštvo, ukazujući na njegove metamorfoze i inovacije koje ga čine vitalnom oblašću likovnog stvaralaštva. Majska izložba je uvek prilika za upoznavanje sa heterogenim umetničkim, generacijskim i tehničkim tendencijama u polju grafičkog medija. Pored veterana, laureata Velikog pečata, predstavljeni su i radovi mladih autora koji se sa novom stvaralačkom energijom i generacijskim elanom vešto pozicioniraju na savremenoj umetničkoj sceni. Ovogodišnja selekcija radova 116 umetnika iz Srbije i regiona i ukazuje na negovanje pluralizma izraza koji otkriva bogatstvo različitih autorskih poetika i umetničkih preokupacija. Autorski rukopisi kreću se od lirske i geometrijske apstrakcije do figuracije, u širokom rasponu ideja i tema.

Napomena: Kako sada stvari stoje u smislu pravnih regula, ovo je poslednja Majska izložba grafike u Galeriji na ovoj lokaciji. Pre preseljenja Grafičkog kolektiva u novi prostor, u Galeriji na Obilićevom vencu pripremaju se još dve postavke: Izložba posvećena Istoriji Grafičkog kolektiva i Grifon – odabrani radovi sa konkursa za najbolji grafički dizajn u 2016. i 2017. godini.

Po tradiciji, na dan otvaranja izložbe, dodeljuje se nagrada Veliki pečat, ustanovljena 1963. godine. Među laureatima nagrade istaknute autorske pojave kao to su Bogdan Kršić, Marko Krsmanović, Boško Karanović, Bora Iljovski, Stojan Ćelić, Halil Tikveša, Vladimir Veličković…

Žiri za nagradu Veliki pečat 2018: Ljiljana Slijepčević, istoričarka umetnosti i predsednica žirija, Biljana Vuković, grafičarka i Alan Bećiri, grafičar i laureat nagrade Veliki pečat 2017. sastao se u četvrtak, 3. maja u 10:30 časova. Nakon pažljivog pregledanja Majske izložbe grafika članovi žirija su ocenili da je izložba svojim kvalitetom olakašala rad žirija ali i otežala rad ovog tela jer je trebalo uočavati nijanse u radovima.

Nagrada Veliki pečat za 2018. godinu jednoglasno je dodeljena Bojanu Otaševiću za rad Rob - Milost, iz 2018. godine u tehnici algrafija.

Bojan Otašević, Rob - Milost, 2018, algrafija

Obrazloženje žirija
Bojan Otašević, slikar i grafičar izgrađenog autorskog stava, skoro dve decenije je prisutan na savremenoj likovnoj sceni, a njegov ubedljiv stvaralački rukopis je prepoznatljiv i uvažavan u kritičarskim i umetničkim krugovima. Fokusiran na portretnu predstavu čoveka i njegove psihološke karakteristike, Otašević upotrebom gro-plana gradi vizuelno snažne i ubedljive kompozicije. Predstavljajući psihološka stanja, a ne zbivanja, autor stvara pročišćene celine oslobođene narativa i usredsređene najčešće na kadriranu figuru, glava-lice, čije su psihološke odlike artikulisane ekspresivnim stavom i gestom; on razvija gotovo alegorijsko-vizuelne tipologije osećanja: teskobe, grča, personalnih unutrašnjih doživljaja i nemira vremena. Nagrađeni rad „Rob – Milost“ ukazuje na predstavljanje svojevrsne studije posvećene čoveku koju odlikuje snažna gestualnost, oštrina crteža i opservacije, intenzitet boje, jaki i dramatični koloristički kontrasti. Upravo zbog takvog stava, može se reći da autor u svom radu ublažava medijske granice između slike i grafike. U genezi svog stvaralaštva Otašević je razvio senzibilitet za ravnu štampu, pre svega za litografiju. Autor odlično poznaje prirodu ove grafičke tehnike i koristi sve njene izražajne potencijale, što potvrđuje i nagrađeni rad u tehnici algrafije koji demonstrira njegovu sklonost ka tehničkom i konceptualnom eksperimentu.

Bojan Otašević (Kragujevac, 1973). Diplomirao grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1998, gde je magistrirao je 2001, a 2014. doktorirao. Profesor na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.


Katalog Majske izložbe grafike 2018.


Prilog sa otvaranja izložbe emitovan u emisiji Kulturni dnevnik (RTS, 3.5.2018.).

Fotografije sa žiriranja i otvaranja izložbe

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi