No Flash
 
 

MAJSKA IZLOŽBA GRAFIKE BEOGRADSKOG KRUGA

6 - 16. maj 2019.


U ponedeljak, 6. maja u 19h svečano je otvorena Majska izložba grafike i dodeljena nagrada Veliki pečat Grafičkog kolektiva u Galeriji ULUS, Knez Mihailova 37.

Grafički kolektiv - Galerija u pokretu - ove godine obeležava 70 godina delovanja na savremenoj vizuelnoj sceni. Do sticanja novog galerijskog prostora, ove 2019. svojim jubilarnim programom gostuje u drugim galerijskim prostorima. Ovaj veliki jubilej obavezuje da se predstave novi i složeniji profesionalni uvidi u umetničkoj i kulturnoj istoriji Grafičkog kolektivа i potvrdi delovanje krucijalnih ideja i profesionalnih kriterijuma na koje se oslanjao tokom 25.550 dana.

Povodom jubileja Grafičkog kolektiva slede:

- 70 godina Grafičkog kolektiva (Galerija SANU, jun), reprezentativan događaj u okviru jubilarnog programa je monografska izložba višemedijskog karaktera koja fokusira najznačajnije tradicije i segmente rada Grafičkog kolektiva - izložbe, nagrade, Kolekciju, međunarodnu saradnju, edukativne programe, kritičarski diskurs…

- Šta je grafika danas? Autorska izložba (Galerija Kulturnog centra Beograd, septembar)

- Telo galerije – Identitet mesta (Galerija Fakulteta likovnih umetnosti, oktobar)

Majska izložba grafike uz druge programe i svečanosti u ovogodišnjem jubilarnom kalendaru nastavlja da afirmiše i kritički evaluira ključne aktere na recentnoj grafičkoj sceni. Osnovana 1952. godine, Majska izložba grafike beogradskog kruga, jedna je od najstarijih i najrelevantnijih godišnjih izložbi koje se održavaju kontinuirano. Tokom sedam decenija postala je stub godišnjih programa i prepoznatljivi simbol Grafičkog kolektiva. Proširujući svoje delovanje van okvira ustanove i lokalnog umetničkog miljea postala je i najznačajnija smotra grafike u regionu. Majska izložba je, do danas, zadržala svoju misiju da afirmiše grafičko stvaralaštvo, ukazujući na njegove preobražaje i inovacije koje ga čine vitalnom oblašću likovnog stvaralaštva. Ova izložba je uvek prilika za upoznavanje sa heterogenim umetničkim, generacijskim i tehničkim tendencijama u polju grafičkog medija. Pored veterana, laureata Velikog pečata, predstavljeni su i radovi mladih autora koji se sa novom stvaralačkom energijom i generacijskim elanom vešto pozicioniraju na savremenoj umetničkoj sceni. Ovogodišnja selekcija radova 105 umetnika iz Srbije i regiona ukazuje na negovanje pluralizma izraza koji otkriva bogatstvo različitih autorskih poetika i umetničkih preokupacija.

Katalog Majske izložbe grafike 2019.

Po tradiciji, na dan otvaranja izložbe, dodeljuje se nagrada Veliki pečat, ustanovljena 1963. godine na Majskoj izložbi grafika. Među laureatima nagrade nalaze se istaknute autorske pojave kao što su Bogdan Kršić, Marko Krsmanović, Boško Karanović, Bora Iljovski, Stojan Ćelić, Halil Tikveša, Vladimir Veličković…

Žiri za 57. nagradu Veliki pečat Grafičkog kolektiva 2019: Jelena Jocić, grafičarka, Bojan Otašević, grafičar, laureat Velikog pečata 2018. godine, Miroslav Sapundžić, istoričar umetnosti, jednoglasno je dodelio nagradu Ljiljani Stojanović za rad „Snaga linije“, iz 2019. godine u tehnici linoreza

Ljiljana Stojanović, Snaga linije, 2019, linorez

Obrazloženje žirija
Ljiljana Stojanović, slikarka i grafičarka, više od tri decenije aktivno učestvuje na savremenoj likovnoj sceni. Autorka pripada duhovnom bratstvu grafike beogradskog kruga i potvrđuje status umetnika stvaralački posvećenog ovom mediju. Prepoznatljivim rukopisom i razvijenom osetljivošću za materijal/materiju grafičkog otiska umetnica potvrđuje superiorno majstorstvo u realizaciji ideje. U svom dosadašnjem radu Ljiljana Stojanović je prešla put od figuracije (čitljivi urbani toposi), preko asocijativnih i apstraktnih formi (spirale, astralni motivi) do pročišćenja forme sa zvučnom energijom linije na šta ukazuje i nagrađeni rad „Snaga linije“. Dinamičnu kompoziciju strukturiše linearni splet moćnih fragmentarnih tokova koji svojom formom i bojom akcentuje izražena vertikala. Jedan od kvaliteta ovog rada, što je i inače osobenost ovog autorskog koncepta, jeste dobro uspostavljen odnos tehnike linoreza, kompozicije i plemenite teksture papira.

Ljiljana Stojanović (Ljubljana, 1955). Diplomirala 1979. na Odseku grafike Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, a postdiplomske studije završila 1982. na grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Član ULUS-a i ULUPUDS-a. Izlaže samostalno i na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Ljubljana, Rijeka, Varna, Buenos Aires, Vašington, Šamalije, Solun, Barselona…) Laureat brojnih nagrada za grafiku i crtež (Zlatna igla ULUSa, Mali pečat Grafičkog kolektiva, Nagrada za grafiku na Oktobarskom salonu…). Bila profesor grafike u Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu.

Fotografije sa otvaranja izložbe

Fotografije sa vođenja i razgovora sa Ljiljanom Stojanović

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi