No Flash
 
 

Mala grafika 2017.

Kuća grafike - Otisak mesta

18. decembar 2017 - 20. januar 2018.

U ponedeljak, 18. decembra otvorena je izložba malog grafičkog formata Mala grafika 2017, redovna godišnja manifestacija koju Grafički kolektiv organizuje već sedmu deceniju.

Nakon selekcije radova sa konkursa za izložbu je odabrano 129 autora iz Srbije i regiona sa 255 radova. Ono što čini ovu izložbu prepoznatljivom jeste prisutnost različitih generacija i autorskih poetika. Uvidom u raznovrsnost grafičkih tehnika i umetničkih ideja, možemo reći, da ova izložba na kraju godine prezentuje i pruža uvid u domete savremene grafičke scene, afirmišući novine u domenu estetskog i konceptualnog.

Naslov ovogodišnje izložbe Male grafike „Kuća grafike - Otisak mesta“ upućuje na veliku promenu koja očekuje Grafički kolektiv sledeće godine, a reč je o izmeštanju sa dobro poznate lokacije. Ovo je (najverovatnije) poslednja izložba Male grafike koja će se održati na adresi Obilićev venac 27. Pisma umetnika, koji su u profesionalnom i personalnom smislu vezani za ovu svojevrsnu Kuću grafike, autentično je svedočanstvo o kreacijama i relacijama; upravo, zbog osetljive situacije u kojoj je Grafički kolektiv nalazi ovi tekstovi su dragoceni prolozi za istoriju Grafičkog kolektiva i izložbu Male grafike. Identitet Grafičkog kolektiva kontinuirano je negovan zajedno sa umetnicima, prijateljima i posetiocima koji su udruženim snagama doprineli da on danas bude prepoznatljivo kultno mesto Beograda.

„Vidljivo delovanje ovog duhovnog i fizičkog prostora - autorsko delo generacija umetnika/kritičara/novinara/prijatelja čiji je enterijer rad arhitekte Peđe Ristića - identitetski je važan za Grafički kolektiv i njegovo decenijsko delovanje. Osvrtom na njegovo značenje i značaj na kolektivnom i ličnom nivou, želimo da na izvestan način uspostavimo, obnovimo i održimo memoriju ovog jedinstvenog umetničkog toposa. Pružajući podršku novim naraštajima, uz oslonac i iskustvo brojnih profesora i vodećih grafičara umetničke scene, uz Vašu pomoć i učešće, kontinuirano afirmišemo umetničku grafiku i druge oblike vizuelne umetnosti. Ovakve programske koncepte potvrđuje i izložba Male grafike, koja negovanjem tradicije i podsticanjem novih tendencija ostavlja prostora za različite umetničke izraze.“ (iz predgovora Ljiljane Ćinkul)

Katalog izložbe Mala grafika 2017.

Na svečanom otvaranju dodeljuje se nagrada Mali pečat (osnovana 1991, pandan Velikom pečatu Grafičkog kolektiva). Žiri za nagradu: Gordana Petrović, grafičarka, Dragana Palavestra, istoričarka umetnosti i Vladimir Veljašević, grafičar, jednoglasno je dodelio nagradu Gabrijeli Bulatović za grafiku Korak, iz 2017 godine, u tehnici linorez.

Obrazloženje žirija
Grafičarka mlađe generacije, Gabrijela Bulatović već dugi niz godina prisutna je na domaćoj umetničkoj sceni. Njen rad je prepoznatljiv po specifičnom likovnom rukopisu koji gradi u klasičnim grafičkim tehnikama i figurativnoj ikonografiji osobenoj po vizuelnim aluzijama na organske forme, metafore rađanja i životnog ciklusa. Nagrađeni rad logično proističe iz dosadašnje poetike autorke i ukazuje na nov pristup tematskim i likovnim problemima dominantnim u njenom stvaralaštvu. Svedeni oblici na granici apstrantnog izraza vešto su uravnoteženi upotrebom tekstualnog elementa u građenju upečatljive vizuelne celine. U nagrađenom radu upotrebom sugestivne poruke i redukovanih likovnih formi umetnica se poigrava značenjima i preispituje njihovu slojevitost. Izveden postupkom klasične ručne štampe, koloristički i kompoziciono vešto izbalansiran rad „Korak“ poseduje sve osobenosti savremenog umetničkog izraza. U užem izboru za nagradu Mali pečat bili su radovi Nikole Velickog, Sohi Kim i Ivane Flegar.

Gabrijela Bulatović (1974. Pančevo) diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu (1998), gde je završila i postdiplomske studije (2000). Član je ULUS-a. Od 1995. izlaže samostalno i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Docent je na Fakultetu primenjenih umetnosti.

Značajan stimulans ovom projektu daje i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije koje i ove godine dodeljuje tri ravnoparvne otkupne nagrade. Nagrađeni autori su: Vladimir Ranković, Nataša Korać i Miloš Stanojev.


Fotografije sa otvaranja izložbe

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi