No Flash
 
 

U NOJEVOJ BARCI
MALA GRAFIKA 2020.

145 autora - 273 rada

decembar 2020 - januar 2021.


Kalendarski pozicionirana u praznične dane, Mala grafika kontinuirano neguje predstavljanje aktuelne grafičke produkcije različitih estetskih stavova, a u čitavom događaju vidljivi su i oni aspekti kulture koji čine pravu meru u razmeni energije, radosti i ostvarenju lične sreće u činu darivanja umetnosti.
Grafika malog formata stekla je harizmu intimne forme komunikacije umetnika sa publikom. Ona iz najšireg konteksta osvetljava određenu tematiku i fenomen iz ugla kreativne individue. Ovogodišnja izložba pod nazivom U Nojevoj barci afirmiše stvaralačku ideju umetnika koji imaju herojsku rešenost i smirenost sa kojom stupaju kroz svakodnevnicu. Ovaj umetnički događaj će kroz komunikaciju sa publikom, i uz bliskost tradicionalnog okupljanja porodica i prijatelja za praznike, oživeti vedro proticanje vremena, i ulepšati percepciju stvarnosti posmatraču, dugovečno.

Nakon gostovanja u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti, od 14. decembra izložba se nastavlja u prostorijama Grafičkog kolektiva na Kosančićevom vencu 19.

Katalog izložbe MALA GRAFIKA 2020.

Postavka izložbe MALA GRAFIKA 2020.


Žiri za nagradu Mali pečat (osnovana 1991, pandan Velikom pečatu Grafičkog kolektiva) u sastavu: Nevenka Stojsavljević, grafičarka, Zoran Todović, grafičar i Natalija Stokanović, istoričarka umetnosti, jednoglasno je dodelio nagradu Oliveri Basti za grafiku Trag, iz 2020. godine, u tehnici linorez.

Obrazloženje žirija:
Grafike Olivere Baste (Šipke) predstavljaju primer ubedljivog umetničkog izraza koji sa dozom optimizma potvrđuje stav o vitalnosti klasičnog grafičkog postupka i neiscrpnosti njegovih estetskih potencijala. Radovi prepoznatljive rukopisne ortografije sa stilizovanim oblicima semena, lista, kapljice ili ploda šljive, svedoče o interesovanju autorke za univerzalne teme plodnosti, rađanja i životnih ciklusa. Umetnica afirmiše ideju o samospoznaji kroz kontinuirano preispitivanje svog porekla, lokalnog životnog i stvaralačkog habitusa, kao i inicijalnih poriva umetničke akcije. Nagrađeni rad Trag ukazuje na negovanje vizuelnih kvaliteta visoke štampe i bogate likovnosti-teksture ručno pravljenog papira koji su integralni deo njenog autorskog koncepta.Olivera Basta, Trag, Nagrada Mali pečat 2020.

Olivera Basta (1986), diplomirala grafiku 2009. na Akademiji umjetnosti u Banja Luci. Na istom fakultetu 2016. završila master studije slikarstva i upisala master studije grafike. Izlaže od 2007. samostalno i na grupnim izložbama u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Rumuniji, Poljskoj, SAD-u, Kanadi. Dobitnica nekoliko nagrada za dela u oblasti grafičkog stvaralaštva. 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi