No Flash
 
 

Miljan Nedeljković
Drugo lice

fotografije

5 - 17. jun 2017.

U ponedeljak, 5. juna u 19 časova otvorena je izložba fotografija Drugo lice autora Miljana Nedeljkovića.

Nastale u periodu 2001-2016. godine, fotografije predstavljaju seriju monohromnih anfas portreta realizovanih u krupnom planu. Vešto izbegavajući stereotipe reprezentativnog u portretnoj fotografiji, Nedeljković gradi studiju o individui i karakteru, pozicionirajući svoje modele na širokoj skali emotivnih, duhovnih i psiholoških stanja i profila. Veliki format na kome su štampane fotografije (pvc baner 120x90cm), dodatno doprinosi izražajnom i komunikativnom potencijalu ovih portreta u galerijskom prostoru. Recikliranjem starih odbačenih fotografija autor koristi patinu i druga fizička oštećenja nastala tokom vremena kao estetsku kategoriju koja je aktivni činilac likovne kompozicije, ali i katalizator u promišljanju samog medija fotografije. Jedan deo fotografija su orginalni skenovi, što je, zapravo, postojeće stanje, dok je drugi deo fotografija, simulacija pomenutog procesa starenja.

„...u potrebi razotkrivanja šta zapravo jesu njegovi modeli, između opsena sopstvenih uobrazilja i očiju sveta, fotograf razvija prostor posebnosti u kome kroz vic, iznenadni geg ili nenadanu anegdotsku akciju, proizvodi spektar izražajnih facijalnih ekspresija. Krupni kadrovi i uglovi snimanja presudno ustrojavaju kompozicije zahvaljujući kojima posmatrač saučestvuje u introspekciji i pokušajima dosezanja suštine. Naknadnom intervencijom neumitne prolaznosti vremena i namerne razgradnje, Nedeljković je pokrenuo jedno razmišljanje na temu promene kao jednovremenog procesa gubitka i dobitka, i postepeno uobličio svoj serijal portreta, izdvajajući ih kao posebne u ravni opšteg.“ (iz teksta Tijane Borić)

Miljan Nedeljković (1980) diplomirao na Fakultetu umetnosti, Priština. Izabran je 2015. godine u zvanje docenta za predmet Fotografija, na Departmanu za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu. Izlagao je na 13 samostalnih i preko 50 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je ULUPUDS-a i FSS. Dobitnik je nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za fotografiju i dizajn u zemlji i inostranstvu. Realizovao je veliki broj projekata iz oblasti fotografije, multimedije, video produkcije, grafičkog dizajna (plakata, grafičkih komunikacija, prostorne grafike, opreme knjige…) Učestvovao je u realizaciji i jedan je od autora imidža i zaštitnog znaka Novaka Đokovića.Fotografije sa otvaranja izložbe

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi