No Flash
 
 

Nikola Radosavljević
"Mehanizmi samoodbrane"


17 - 19. septembar 2020.

U okviru projekta „Kreativno, nestrpljivo, izazovno...“ u novom prostoru Grafičkog kolektiva, ulica Dragoslava Jovanovića 11, predstavlja se Nikola Radosavljević ambijentalnom postavkom „Mehanizmi samoodbrane“.

Reč je o prvom segmentu pop up projekta koji se priređuje ad hoc sa idejom da ovaj arhitektonski zapušten prostor dobije novo značenje kreativnom revitalizacijom, a priča o autentičnosti mesta i autentičnosti autorskog koncepta se susreću i deluju u dijaloškoj formi. Program se realizuje u iščekivanju dokumentacije za rekonstrukciju u standardni izložbeni prostor Grafičkog kolektiva.

„Radovi predstavljeni u okviru izložbe ,,Mehanizmi samoodbrane“ deo su cilkusa grafičkih otisaka i instalacija ,,Počnite da paničite!“ kojim se problemazuju pitanja nasleđa, porodičnog i društvenog. Kroz scenične metafore porodičnog doma reflektuju se socio-političke okolnosti odrastanja i mehanizama samoodbrane od društveno nametnutih kodeksa, ali i očekivanja. (...) Ova postavka formirana je kao ambijentalni odgovor na zatečeno stanje novog prostora Grafičkog kolektiva, njegovih novih mogućnosti ali i tendencije savremene srpske grafike pod pitanjem šta nam ovaj prostor sada znači.“
(iz teksta umetnika)
integralnu verziju teksta možete pročitati/preuzeti ovde


Nikola Radosavljević (1991.Užice), osnovne i master studije završio na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, atelje grafika i knjiga, 2015. Doktorirao na studijama Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, 2020, na temu knjige umetnika i novomedijskih grafičkih praksi. Dobitnik je dvadeset nagrada i priznanja. Član ULUSa, ULUPUDUSa, UVUUa. Bavi se grafikom, crtežom, i knjigom umetnika.
opširniju verziju biografije umetnika možete pročitati/preuzeti ovde


 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi