No Flash
 
 

Olivera Šipka

grafike

14 - 26. avgust 2017.

U ponedeljak, 14. avgusta u 19 časova otvorena je izložba grafika Olivere Šipke, umetnice iz Banja Luke.

Nakon pet godina od debitantske izložbe u Grafičkom kolektivu, autorka predstavlja nove grafike nastale u okviru master rada, tematski objedinjene nazivom „Prostori između realnog i mašte“.

Olivera Šipka pronalazi kreativno uporište u oblicima iz prirode koje transponuje u stilizovani grafički znak. Upotrebom fragmenata predmetnog sveta lokalnog porekla, autorka formuliše autentičan likovni jezik kojim govori o univerzalnim temama identiteta, životnog prostora, plodnosti, rađanja, života. Pomoću ručno pravljenog papira koji postaje integralni deo kreativnog procesa, ona naglašava istraživanje materije kao egzistencijalnog i estetskog fenomena, a reljefnost površine i intenzivan kolorit doprinose izražajnim svojstvima grafičkog otiska.

„Radovi mlade autorke predstavljaju onu vrstu umetničkog izraza koji sa dozom optimizma ukazuje na vitalnost nepatvorenog likovnog postupka i uliva veru u neiscrpnost njegovih estetskih potencijala. Umetnica afirmiše stav prema kome da bismo osvestili sebe u savremenom trenutku moramo iznova preispitivati svoje poreklo, odnos prema životnom prostoru, kao i inicijalne porive umetničke akcije. Apstrahovani oblici semena, lista, kapljice, ploda šljive svedoče o interesovanju umetnice za vanvremenske teme plodnosti, rađanja, života […] umetnica ne citira poznata rešenja, njen iskaz o večnim temama je svež, eho radova je univerzalan, a pokretački duh autohtonog porekla koje otkrivaju i nazivi nekih grafika (U šljiviku, Savka, Lopar…). U radovima Olivere Šipke monumentalni grafički znak u sadejstvu sa reljefnom teksturom papira skoro da teži transformaciji u umetnički objekat, a njihova sugestivna moć potvrđuje tezu o umetničkom delu kao dobrom sagovorniku koji sa lakoćom premošćuje prostorno-vremenske, jezičke i kulturne barijere.“ (iz teksta Miroslava Sapundžića)

Olivera Šipka (1986) diplomirala grafiku 2009. na Akademiji umjetnosti u Banja Luci. Na istom fakultetu 2016. završila master studije slikarstva i upisala master studije grafike. Izlaže od 2007. samostalno i na grupnim izložbama u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Rumuniji, Poljskoj, SAD-u, Kanadi. Dobitnica nekoliko nagrada za dela u oblasti grafičkog stvaralaštva.Fotografije sa otvaranja izložbe

 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi