No Flash
 
 

OTISAK VREMENA 70/∞
Grafički kolektiv – 70 godina

19. jun - 18. avgust 2019.


U sredu, 19. juna u 19h je svečano otvorena monografska izložba OTISAK VREMENA 70/∞, Grafički kolektiv – 70 godina u Galeriji SANU; izložbu je otvorio prof. dr Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.

Grafički kolektiv ove godine obeležava 70 godina delovanja na savremenoj umetničkoj sceni. Uvažavajući profesionalni dignitet i prepoznajući značaj ove jedinstvene institucije u nacionalnoj kulturi Srpska akademija nauka i umetnosti inicirala je ovu postavku koja markira umetničku, lidersku i istorijsku ulogu Grafičkog kolektiva. Ovaj veliki jubilej obavezuje i da se predstave novi i složeniji profesionalni uvidi u umetničku i kulturnu istoriju Grafičkog kolektiva i potvrdi uticaj krucijalnih ideja i profesionalnih kriterijuma stvaranih tokom sedamdeset godina (preko 25.600 dana) svog rada.

Ovom monografskom izložbom višemedijskog karaktera fokusira se sedam decenija delovanja Grafičkog kolektiva i istorizuje se vizura njegove pionirske uloge iz 50-ih godina čija se vitalna energija referisala u idejnim i praktičkim ostvarenja vidljivim u kontekstu savremene kulture. Njegov kontinuitet i tradicija predstavljaju se postavkom strukturisanom u nekoliko segmenata ukazujući na najznačajnija dela, programe i ličnosti, koji su utemeljili život ove Kuće. U kontekstu različitih segmenata njegovog rada - izložbe, nagrade, Kolekcija (Veliki pečat, plakati iz 50-ih, domaći i strani autori), međunarodna saradnja, edukativni programi, odnegovani intelektualni i kritičarski diskurs - vidljiva su dominantna strujanja ali i estetičke promene u kojima je Grafički kolektiv neposredno učestvovao, pratio ih i afirmisao. Koncept postavke je višemedijski - umetnička grafika i grafički dizajn, plakati, video i foto dokumenta, publikacije i arhivska građa – predstavljajući značajan dokument o aktivnoj, prepoznatoj, priznatoj i vidljivoj ulozi Grafičkog kolektiva, mestu susreta i žarištu kulturnog života Srbije i nekadašnje Jugoslavije, simbolu Beograda i neodvojivog dela nacionalnog duhovnog identiteta. Izložbu prati obimna publikacija sa studijskim tekstovima Irine Subotić, Gordane Popović Vasić, Ljiljane Slijepčević, Ješe Denegrija i Ljiljane Ćinkul u kojima se problematizuju različiti segmenti delovanja Grafičkog kolektiva, od društvene i kulturne atmosfere u kojoj su inicirane i negovane ideje Grafičkog kolektiva, mapiranja najznačajnijih programa i izložbi u Beogradu i inostranstvu, do izdvajanja specifičnih događaja koji potvrđuju tezu da je ova Kuća umetnika uvek bila otvorena za eksperiment i rizik, ispitivanje i afirmisanje novih kreativnih ideja u sferi vizuelnih umetnosti.

Tokom trajanja izložbe biće organizovano vođenje i drugi prateći programi, o čemu ćemo blagovremeno obavestiti.

Publikacija OTISAK VREMENA 70/∞, Grafički kolektiv – 70 godina


Odavde do beskonačnosti, tekst Ljiljane Ćinkul, Politika, 1. jun 2019.

Tanjug, 17. jun 2019.

Sedam decenija Grafičkog kolektiva u Galeriji SANU, Milica Dimitrijević, Politika, 19. jun 2019.

Trag u beskraju, tekst Miljane Kralj, Večernje novosti, 19. jun 2019.

Sedam decenija Grafičkog kolektiva, Politika, 20. jun 2019.

Grafika našeg vremena, tekst Sonje Ćirić, Vreme, 27. jun 2019.

Tumačenje izložbe "Otisak vremena", Politika, 11. jul 2019.


Susreti sa umetnicima u Galeriji SANU u 19h

Subota, 22. jun, Biljana Vuković
Sreda, 26. jun, Zoran Todović
Subota, 29. jun, Maja Simić
Sreda, 3. juli, Vladimir Veljašević
Subota, 6. juli, Vladimir Milanović
Sreda, 10. juli, Jelena Sredanović
Subota, 13. juli, Nebojša Radojev
Sreda, 17. juli, Ljiljana Stojanović
Subota, 20. juli, Ranka Lučić Janković
Sreda, 24. juli, Aleksandar Rasulić
Subota, 27. juli, Jelena Jocić
Sreda, 31. juli, Bojan Otašević
Subota, 3. avgust, Milica Antonijević
Subota, 10. avgust, Lidija Antanasijević
Sreda, 14. avgust, Dušan Mikonjić
Subota, 17. avgust, Kajoko Jamasaki

Fotografije sa otvaranja izložbe (autor B. Vasić)


Susreti sa umetnicima


Predstavljanje publikacije OTISAK VREMENA 70/∞, Grafički kolektiv – 70 godina


 

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi