No Flash
 
 

"Po ženskoj liniji"
Šemsa Gavrankapetanović
Selma Đulizarević-Karanović
Dunja Karanović

Ambijentalna postavka

8 - 12. decembar 2020.


U okviru projekta „Kreativno, nestrpljivo, izazovno...“ u novom prostoru Grafičkog kolektiva, ulica Dragoslava Jovanovića 11, izložba „Po ženskoj liniji“ tri slikarke Šemse Gavrankapetanović, Selme Đulizarević-Karanović i Dunje Karanović.

Tri generacije umetnica iz jedne porodice koje povezuje zajednički kulturni milje i školovanje na beogradskoj Akademiji/Fakultetu likovnih umetnosti, prisutne u različitim stvaralačkim i geografskim ambijentima -Beograd, Sarajevo, Počitelj, Kina- našle su se u zajedničkom ateljeu tragajući u šest ruku za kreativnim dodirnim tačkama na liniji ženske senzibilnosti i problemima pozicije femine 21. veka. To je jedan od načina prevladavanja i ograničavajućih uslova života pandemijskog vremena.

„Utvrđivanje porekla po ženskoj liniji praktikuje se u nekim društvima jer se smatra da je majka jedina sigurna tačka. Pitanje kojim bi se ova izložba bavila jeste ženska linija u kontekstu likovnog stvaralaštva tri autorke različitih životnih dobi, ali deljenih iskustava, koje stvaraju u zajedničkom, ženskom prostoru. Novonastale okolnosti dovele su do izmena u ustaljenim odnosima, stvaranja novih i obnavljanja starih društvenih uloga. Pomerene su granice između privatnog i javnog, a prostori slobode dodatno ograničeni. Pozicija žene kao negovateljice, svojevrsnog crisis buffer-a stavljena je u prvi plan iz potrebe za amortizacijom krize. Ambijentalna postavka koju čine grafike, instalacije, umetnički objekti i mala plastika, koncipirana je tako da poziva na interakciju, međugeneracijsku solidarnost i dijalog o pitanjima mentalnog i reproduktivnog zdravlja, odnosa između privatne i javne sfere i njihove rodne zasnovanosti. Motivi i poruke sa ručnih radova, tradicionalnih kuvarica i vezova stavljene su u savremeni kontekst u pokušaju da se sagledaju društveno poželjni modusi ženskog i ženstvenog ponašanja kroz različite vremenske periode i okolnosti.” tekst Dunje Karanović

Šemsa Gavrankapetanović (1945, Sarajevo), Akademiju likovnih umetnosti završila u Beogradu 1968, klasa prof. Nedeljka Gvozdenovića. Poslediplomske studije završila na istoj Akademiji, klasa prof. Stojana Ćelića. Bila kustos zbirke umetničkih dela Saveznih organa u Saveznom izvršnom veću (1972-1992). Izlagala na 35 samostalnih i preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Nagrade/izbor: Zlatna paleta na Prolećnoj izložbi ULUS-a, Velika diploma za crtež na X internacionalnom bijenalu portreta, crteža i grafike, Tuzla, Nagrada za slikarstvo na izložbi Collegium Artisticum, Sarajevo, Nagrada za slikarstvo VIII Prolećnog anala u Čačku... Živi i radi u Beogradu i Počitelju.

Selma Đulizarević-Karanović (1967, Sarajevo), studirala na Odseku za istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Diplomirala na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, 1994, klasa prof. Milice Stevanović. Na istom fakultetu završila 1997. poslediplomske studije. Stekla je zvanje doktora umetnosti iz oblasti slikarstva 2012, mentor prof. Anđelka Bojović. Član je ULUS-a. Samostalno izlaže od 1991. na 20 izložbi u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Belgiji i na preko 30 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a od 1995. i na važnijim izložbama ULUS-a; izbor: Međunarodni bijenale umetnosti minijature, Gornji Milanovac, Internacionalni bienalni festval portreta (INTERBIFEP), Tuzla, Bosna i Hercegovina i Hanga Forum u Japanu. Simpozijumi i radionice: organizacija OISTAT (International Organisation of Scenographers, Theatre Architects and Technicians), sa članovima CDG (Costume Design Group), Istanbul, 2010, Cultural Exchange Between East and West: Kaftan and Its Influence in Fashion. Vanredni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Dunja Karanović (1996, Beograd), osnovne studije završila je 2019. na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, klasa prof. Dobrice Bisenića. Trenutno pohađa MFA studije na Akademiji umetnosti Kine (China Academy of Arts) u Hangzhou. Crteže i grafike izlagala je na jednoj samostalnoj i brojnim grupnim izložbama u Srbiji i inostranstvu (XX Bijenale studentskog crteža Srbije, XV Međunarodni bijenale minijature, Majska izložba grafike, i dr.).


 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi