No Flash
 
 

Bogdan Kršić
Iz ateljea, crteži i nove grafike
21. april - 3. maj 2008. 

U ponedeljak, 21. aprila u 19h u galeriji Grafički kolektiv otvara se izložba Bogdana Kršića.

Pored novih grafika Kršić izlaže i crteže koji su u znaku male rekapitulacije istraživačkog postupka i dugogodišnjeg stvaralačkog kontinuiteta. Naime, autor je prvu samostalnu izložbu priredio u Grafičkom kolektivu aprila 1958. godine, a jubilej pedeset godina rada je svakako više od vremenske koincidencije ove dve postavke.
Kršić je kompleksna stvaralačka pojava afirmisana u beogradskom, srpskom i ex / jugoslovenskom kulturnom prostoru druge polovine 20. veka, a u svom radu oslanja se na iskustvo i standarde klasičnih medija. U svojim novim grafikama i crtežima Iz ateljea Kršić potvrđuje doslednost poetike svog dela koja se u višedecenijskom toku razvija u znaku inspirisanosti srednjoevropskim umetničkim modelima, neposredno se vezujući za literalne izvore, mahom književnu klasiku. Za Kršića je likovna interpretacija prilika za svojevrsni dijalog sa humanistima iz kulturne istorije ali i sa savremenicima-pesnicima. Isto tako, crtež kao bazični medij zauzima značajan prostor u Kršićevom opusu bez obzira da li je samostalna umetnička tvorevina ili priprema za grafički list.

Bogdan Kršić (1932), diplomirao na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Mihaila Petrova, gde je završio i postdiplomske studije. Bio profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti do penzionisanja. Član ULUS-a i ULUPUDS-a. Bavi se grafikom, ilustracijom, opremom knjige i drugim disciplinama primenjene grafike. Dobitnik velikog broja nacionalnih i međunarodnih nagrada (Oktobarska nagrada grada Beograda, Veliki pečat Grafičkog kolektiva, nagrada Oktobarskog salona, Vukova nagrada...).


 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi