No Flash
 
 

Dragan Bosnić
Poluoriginalipo
3 - 15. septembar 2007.

U ponedeljak, 3. septembra u 20h u Galeriji Grafički kolektiv Dragan Bosnić, pod nazivom Poluoriginalipo, predstavlja izbor svojih ilustracija, crteža i karikatura.

„Po smislu za kompoziciju i po svojoj crtačkoj veštini, Dragan Bosnić bi mogao da bude klasičan ilustrator, ali on knjige oprema u novom duhu, koristeći svoje bogato stripovsko iskustvo: dok klasična ilustracija vizuelizuje i time potvrđuje ono o čemu pisac piše, Bosnić, kao u stripu, sadejstvom slike i teksta otvara nove prostore za produženje čitaočeve imaginacije.
Mnoštvo njegovih crteža različitih dimenzija prosto se gura sa tekstom. Kada je tekst  dug i gust, on crtane junake satera u sam ćošak, ali ni tada njihova uloga nije marginalizovana, jer i odatle vizuelno potvrđuju mudrost basne i dopričavaju je na svoj način.

Kad crta pojedine junake, Bosnić se uglavnom odlučuje za njihove portrete, jer se na licu najbolje vidi ko su i kakvi su, a to je za basne veoma bitno.

Da bi efekat porteta bio maksimalan, izuzetno je važno na kome će se mestu naći, pa Bosnić raspoređuje svoje crteže baš kao što pisac, držeći se svoje zamisli, slaže rečenice i tako organizuje priču.“
                                                            Iz predgovora Miše Kurtovića

Dragan Bosnić (1963. Pančevo). Diplomirao 1985. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Član je ULUPUDUS-a. Od 2001. honorarni je predavač na Akademiji Srpske Pravoslavne crkve za umetnosti i konzervaciju.
Ilusrovao veliki broj knjiga među kojima su Perce divlje patke, Abisinska torta i Antologija srpske basne, autorke Gordane Maletić; Biblija u slikama, Stari i Novi Zavet; Vuk za početnike, Inspektor Matu.
Dobitnik je velikog broja nagrada za umetnička ostvarenja u domenu klasičnog strip jezika, prvi dobitnik novoustanovljene nagrade ,,Nikola Mitrović Kokan’’ koja se dodeljuje za doprinos srpskom stripu.
 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi