No Flash
 
 

Dragan Momirov
Grafike
13 - 31. oktobar 2008.


Izložba grafika Dragana Momirova otvara se u ponedeljak, 13. oktobra u19h.

Svoju osetljivost za aktuelne umetničke probleme Dragan Momirov manifestuje u mediju grafike. Već na umetničkim počecima, pre dve decenije, Momirov je imao želju za eksperimentom u ovoj klasičnoj likovnoj disciplini. On je locirao izazovan ambijent u znaku otvorene stvaralačke provokacije oslobađajući prostor (i iskušavajući medijske standarde) za nove mogućnosti i/ili nova grafička rešenja kakva su bila njegovi petrificirani gigantski fragmenti. Može se reći da je postavljajući u svom radu pitanje provodljivosti određenih likovnih ideja na samu granicu medija, Momirov sublimirao temeljna načela beogradske grafičke škole sa novim tehnološko-tehničkim mogućnostima.

U svom novom ciklusu grafika (radni naslov Entropija) boja/svetlost su dominantne, a Momirov nastavlja da istražuje fenomen redukcije suvišnog na upečatljivom znakovnom sistemu, odnosima čistih površina, kolorističkim vrednostima, kontrastima, suvom žigom. I kao i u svojim ranim radovima, bez obzira na standardne dimenzije, njegovi otisci ostavljaju utisak monumentalnosti, koja je jedna od bitnih osobenosti Momirovljevog rada.

Dragan Momirov ( 1962), diplomirao (1989) i magistrirao (1991) na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Docent na FLU.
Izlaže od 1989. samostalno i na domaćim i međunarodnim izložbama (Holandija, Bugarska, Francuska, Poljska, Belgija, Slovenija...).
Nagrade/izbor: Nagrada za grafiku iz fonda Đorđe Andrejević Kun; Druga nagrada na II Bijenalu grafike, Beograd; Nagrada za litografiju, World Print Festival Agart, Ljubljana; Veliki pečat Grafičkog kolektiva 2006; Mali pečat Grafičkog kolektiva 2006.

 

katalog

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi