No Flash
 
 

Emir Dragulj
Grafike - mail format
3 - 15. decembar 2007.

Emir Dragulj pripada generaciji umetnika koja se formirala u pozitivnoj stvaralačkoj atmosferi šezdesetih godina 20. veka, u vreme velike ekspanzije grafičke umetnosti. Mada se školovao, živeo i stvarao u Beogradu, Dragulj je ostao vezan za zavičajnu Bosnu koja je dala jedinstven pečat njegovom radu. Mentalitet sredine, idilični ambijent i atmosfera malog bosanskog mesta reflektovali su stanje sete, melanholije i introvertnosti, tako tipične za Draguljevu umetnost. U njegovom poetskom izrazu figura kao metafora (čovek okrenut leđima, konjanik) ukrašena je elementima naracije.
Strpljiv i koncentrisan rad, očit u Draguljevom grafičkom rukopisu, blizak je istočnjačkoj minijaturi, a srodnik među savremenicima je i čuveni Hamaguči.
Izbor iz Draguljevog opusa fokusira se na malu grafičku formu kojoj je posvećena aktuelna izložba. Može se reći da je Dragulj svoj stvaralački vrhunac dostigao upravo u grafici malog formata i sa idejom da je grafika umetnost minucioznog zanata, male distance, rada za stolom - delo jednog autorovog intimnog prostora, a tako se i doživljava - iz ruke, na čitačkoj udaljenosti. Poetika Draguljevog dela i njegovi problemski pomaci mogu se pratiti na preko 90 radova iz različitih tematskih celina (Golubovi, Šaka, Cvet, List, Potreti, Mrtve prirode) u vremenskom rasponu od najstarijih radova iz 1964. do 2001. godine.

Emir Dragulj (1939-2002)
Diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1963. i završio specijalku za grafiku 1966. Specijalizirao grafiku na École nationale superieure des arts visuels „ La Cambre” u Briselu, 1966/67. Bio profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.
Samostalno izlagao u zemlji i inostranstvu kao i na značajnim izložbama jugoslovenske umetnosti u svetu i međunarodnim izložbama. Dobitnik je više nagrada (Oktobarski salon, ULUS, Grafički kolektiv....).

 

 

katalog

 

 

 

 
 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi