No Flash
 
 

Izložba:Majska izložba grafike beogradskog kruga

Majska izložba grafike je tradicionalna izložba Grafičkog kolektiva koja od 1952. kontinuirano prati, afirmiše i podstiče grafičko stvaralaštvo u okviru nacionalne likovne scene. Ove godine učestvuje 47 autora.

Reč je otvorenoj izložbi, a termin beogradski grafički krug je fleksibilan; izložba predstavlja brojne idejne i estetske stavove umetnika školovanih na akademijama u Beogradu, Novom Sadu, Sarajevu, Prištini, Skoplju, Trebinju, Cetinju, Banja Luci, a gostuju i umetnici iz inostranstva. Majska izložba i njena otvorenost za različite škole, generacije i poetike rezultira razlomljenom i fragmentalnom slikom jednogodišnje grafičke produkcije u kojoj nije lako izvući dominantnu poetsku liniju. Promene u grafičkom mediju u novom milenijumu su velike i uglavnom se vezuju za nove greneracije i tehnologije. Primer: Pre nekoliko godina na Majskoj izložbi grafike učestvovala je Grupa Škart sa svojom pesmom O grafici; pesma je štampana u katalogu, a Horkeškart je pesmu otpevao na otvaranju izložbe.

Od 1963. dodeljuje se nagrada Veliki pečat Grafičkog kolektiva, najstarije priznanje za grafičko stvaralaštvo u Srbiji. Laureati ove nagrade su značajni umetnici ( M.Krsmanović, S.Ćelić, V.Veličković, H.Tikveša, Z.Tasić, D.Fulgosi, B.Karanović, M.Rogić, S.Knežević, D.Momirov…) bez kojih nije moguće pisati istoriju umetnosti 20. veka u Srbiji.

Žiri za dodelu nagrade Veliki pečat 2007.

Ješa Denegri, istoričar umetnosti i likovni kritičar

Nevenka Stojsavljević, grafičarka

Dragan Momirov, grafičar

katalog - naslovna
katalog - text


 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi