No Flash
 
 

Mala grafika 2014.


Za Vašu kuću i one koje volite
137 autora & 240 originala

19. decembar 2014 - 24. januar 2015.

U ponedeljak 22. decembra u 19h otvorena je izložba Male grafičke forme, koju Grafički kolektiv organizuje već sedam decenija. Posle selekcije radova sa konkursa za izložbu je odabrano 137 autora iz Srbije i regiona sa 240 originalnih grafičkih otisaka. Izložba će za publiku biti otvorena od petka, 19. decembra.

Ključne reči izložbe Male grafike: maštovito, duhovito, podsticajno, pozitivno, zabavno, ne/očekivano.
Sloganom Matrica za budućnost Grafički kolektiv obeležava svoj 65. rođendan. Ovaj veliki jubilej za grafičku umetnost, umetnike i prijatelje umetnosti Grafički kolektiv nastavlja i svojevrsnim panegirikom maloj grafičkoj formi. Izložba Male grafike potvrđuje da umetnička praksa i životni ritam mogu biti na istoj strani. Hiljade grafika malog formata promovisanih u Grafičkom kolektivu našle su svoje mesto u stambenim i radnim prostorima, u kolekcijama znanih i neznanih prijatelja umetnosti; ova činjenica pojačava vitalnu snagu i relaksirajući učinak našeg projekta danas, ali i sutra. Iako živimo u medijski prezasićenom svetu punom tenzija, a nove tehnologije menjaju našu percepciju umetnosti, grafičko stvaralaštvo u duhu vremena nastavlja svoj intenzivni život. Ovogodišnjom izložbom Male grafike, između ostalog, potvrđuje se i višedecenijski kontinuitet ideje i profesionalna utemeljenost osnivača i sledećih generacija umetnika o ulasku grafike u svaki dom, jednom vidu negovanja principa edukacije, afirmacije i promocije ovog medija. Ova postavka pruža uvid u stvaralački trenutak autora, predstavlja nove pojave i stvaraoce i utvrđuje poziciju afirmisanih umetnika, ostavrujući uspešnu komunikaciju na relaciji umetnik/galerija-publika/kupac.

Na svečanom otvaranju dodeljuje se nagrada Mali pečat (osnovana 1991, pandan Velikom pečatu GK). Žiri za nagradu: Milica Žarković, grafičarka, Slavko Milenković, slikar i grafičar, Miroslav Sapundžić, istoričar umetnosti.
Ministarstvo kulture Republike Srbije dodeljuje i tri otkupne nagrade.

 

 

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi