No Flash
 
 

Novica Kocić
Bez reči, karikature

U ponedeljak, 30. jula u 20h u Galeriji Grafički kolektiv Novica Kocić predstavlja izbor svojih karikatura koje su nastale u poslednje dve godine, a publikovane su u listu Politika.
„Novica Kocić je karikaturist osobenog stila kako po crtežu tako i po vrsti humora koji neguje. To je rafiniran i saosećajan humor u kome nema grubosti, ali  je dovoljno direktan i jasan, satiričan i kategoričan. Naše simbole i naše običaje, naše susede, naše napadače i naše pomagače, naše vođe i naše govornike, Novica Kocić posmatra budnim okom i nemilosrdno pokazuje da istina ima i drugu stranu. Ovaj vedri čovek stvara karikature koje mogu da nas za trenutak nasmeju, a onda postajemo još ozbiljniji nego što smo bili. Šaljivi komentar ovog autora oslanja se delimično na naivnost dečjeg pogleda na svet, zatim na narodski humor, a istovremeno sadrži univerzalnu komiku i utopijske namere. Njegova metafora nije nikad uvredljiva. Ona se zasniva na našem kulturnom podneblju koje nije zasićeno samo lokalnim stereotipima, već i onima koji proističu iz svetski dominantnog, engleskog jezika kao i iz opštih simbola, dokazujući da nas je nemoguće izopštiti iz globalnog sela.“
Iz teksta Gordane Popović-Vasić

Novica Kocić (1947. Leskovac). Diplomirao 1976. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Karikature objavljuje od 1966. godine, prvo u leskovačkoj Našoj reči, niškim Studentskim novinama "68 list mladih", a zatim u beogradskim listovima Student, Prosvetni pregled, Front, Narodna armija, Jež, Politika Ekspres, NIN, Intervju, Politika, i Politika The International Weekly i u skopskom Ostenu. Učestvovao je na izložbama karikatura u Beogradu, Sarajevu, Skoplju, Slavonskom Brodu, Karlovcu, Kragujevcu, Montrealu (Kanada), Bordigijeri i Marostici (Italija), Atini (Grčka), Gabrovu (Bugarska), Istanbulu (Turska), Salcburgu (Austrija), Sintra i Porto (Portugalija). Njegove karikature prenose brojni listovi u zemlji, kao i u SAD, Nemačkoj, Švedskoj i Poljskoj. Zaposlen kao karikaturista u listu Politika.

katalog


 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi