No Flash
 
 

Olivera Batajić & Jana Oršolić
Fabrika knjiga
5 - 17. maj 2008. 

Olivera Batajić i Jana Oršolić, autorke grafičkog dizajna u izdavačkoj kući Fabrika knjiga, pored realizovanih rešenja, predstavljaju celokupan proces rada - od skice do realizacije edicija, od sirovog materijala do gotove knjige. Autorke žele da upoznaju javnost sa procesom stvaranja koji je inače nevidljiv čitaocima knjiga.

„...Jer, kako rekoše, svaki (kreativan) posao mora da se shvati potpuno lično. One oblikuju knjige, te arhaične, tehnološki prevaziđene artefakte. Njihovi proizvodi su čisti, elegantni, lišeni lažnog luksuza, često oštroumni. Po koricama se može proceniti knjiga (što je, po Dejvidu Karsonu, znak da je dizajner dobro obavio posao).
Bile toga svesne ili ne, O&J su gerilke. Stvaraju i održavaju slobodnu teritoriju pred invazijom sila đubreta. Naravno, đubre će trijumfovati – što ne znači da je otpor besmislen. One (sa Brehtom) poručuju: Knjiga je oružje – uzmi je u ruku!


Branko Vučićević, iz teksta Guerrilla Girls u katalogu

Izložba je deo pratećeg programa Belgrade Design Weeka, programa Beograd².
Poslednje večeri izložbe, 17. maja, a u okviru manifestacije Noć muzeja, biće organizovano druženje sa grupom mladih umetnika CYMO Series No. 3 Print world.


Olivera Batajić
(1974), diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek Primenjena grafika. Bavi se grafičkim i web dizajnom, fotografijom i tipografijom. Trenutno na postdiplomskim studijama na Fakultetu primenjenih umetnosti na predmetu Tipografija. Rad na knjigama: Samizdat B92, Fabrika knjiga, Lingva Franka, ACEP iz Lisabona, Filmski centar Srbije, Narodna biblioteka Srbije… U Lisabonu radila u novinskoj kući Público i agenciji SDesign. Učestvovala u redizajnu dnevnog lista Politika. Jedna je od osnivača veb sajta Tipometar, posvećenog tipografiji i dizajnu.
Jana Oršolić (1979), bavi se grafičkim dizajnom, projektovanjem pisma, opremom knjige, ilustracijom. Asistent pripravnik Fakultetu primenjenih umetnosti na predmetu Pismo. Jedan od osnivača i autora na web projektu tipometar.org. Art direktor u Coba&associates.

 


katalog


 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi