No Flash
 
 

Sanja Rudić
Grafike
5 - 17. novembar 2007.

 

U ponedeljak, 5. novembra u 19h u Galeriji Grafički kolektiv otvara se izložba grafika Sanje Rudić. Izložbu će otvoriti Daniela Fulgosi.

Sanja Rudić je tokom 90-ih godina 20. veka svojim radom u oblasti grafičkog dizajna i saradnjom sa relevantnim marketinškim agencijama ostvarila radove visokih profesionalnih dometa i ostavila značajan stvaralački trag svojim grafičkim rešenjima.

Ovo je prva i nažalost posthumna izložba kojom se skreće pažnja na umetnost Sanje Rudić. Biće predstavljena prva stvaralačka faza u kojoj je umetnica posvećena grafici i grafici knjige, a radovi su nastali tokom završnih godina studija na Fakultetu primenjenih umetnosti i najvećim delom pripadaju njenom diplomskom radu. Poetske vrednosti i rukopisni kvalitet, po kojima će se kasnije ceniti grafički dizajn Sanje Rudić, očiti su i u ovim ranim radovima.

“...Grafike koje je iz svojih crtanja, a potom otiskom sa ploča Sanja Rudić ostvarila, nalaze se na vremenskoj granici dve presudne decenije za mnoge stanovnike i njenog Beograda....Kao i za svoja kasnija domišljata dizajnerska rešenja, a služeći se maketama, figurama i fotografijom, Sanja Rudić je u grafikama uočavala da su sve simpatične spletke okružujućeg sveta u vrevi raznih raspravljanja ili pukog prisustva date zapravo u nagoveštaju nestajanja, ispovedajući nam znatno više, i što je značajno, znatno dublje nego kakva analiza, hronika ili lokalni memoari....Njen postupak bi mogao da pripada delom famoznim grafičarima nemačkog ekspresionizma, ali i da naglasi istančano opažanje pesničkog jezika francuskog stiha. Akvatinte ili drukčiji otisci njenog figurativnog repertoara, pokazuju da je Sanja Rudić uronjena u zamke osećaja i afekta, dodirujući tako prvobitni sloj sila stvaranja...”

Iz predgovora Nikole Šuice

 Sanja Rudić (Beograd, 1968-2006), diplomirala 1991. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek grafika, kod profesora Bogdana Kršića i Branislava Makeša. Profesionalno se medijski i marketinški anganžovala (Ogilvy& Mather, Saatchi& Saatchi, McCann Erickson u Beogradu i Atini, Life Advertising, Bitef, Fest...) i realizovala veliki broj radova koji su bili nagrađivani (međunarodno priznanje za dizajn, Epica, 1999).

 

 

Uvodna reč Daniele Fulgosi sa otvaranja izložbe

Prvi deo kataloga
Drugi deo kataloga

 

 

 
 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi