No Flash
 
 

Vidljivo - Nevidljivo
Evgenija Demnievska, Nadežda Kojadinović,
Pieter Sonnemans, Racan Paljić, Tatjana Stolpović


Vidljivo – Nevidljivo je interaktivan, multimedijalni projekat u kojem učestvuje grupa autora - Evgenija Demnievska, Nadežda Kojadinović, Pieter Sonnemans, Racan Paljić, Tatjana Stolpović – koji žive i stvaraju u Francuskoj i Holandiji. Oni pripadaju skoro istoj generaciji, diplomirali su sedamdesetih godina na beogradskoj Likovnoj akademiji (osim Racana Paljića), a afirmaciju sticali u zemlji i inostranstvu.

Ideja raditi zajedno okupila ih je u martu 2006, na prvom izdanju izložbe Vidljivo-Nevidljivo, u ateljeu-galeriji 10 na 10 u Parizu. Par rečenica Merlo Pontija o percepciji su služile kao tema o kojoj je svako od učesnika razmišljao. Tako su za beogradsku postavku publikovani tekstovi u kojima ovi umetnici govore o shvatanju zajedničkog rada kao i tekstovi u kojima objašnjavaju svoj individualni rad. E.Demnievska naslovom Gde si? eksplicira fenomen mobilnog telefona, a njen projekat je sonorna instalacija bazirana na zvucima mobilnih telefona. N.Kojadinović vidi avion kao izvor zadovoljstva (putovanja, sport), kao oslobodioca, spasioca, nosioca humanitarne pomoći, ali i kao izvor straha, agresije, itd...Njena skulptura je kombinacija plastičnog rada (drvo, olovo, glina) i digitalne fotografije. Poslovni sastanci R.Paljića (odluke, suprostavljeni interesi, tenzije, agresivnost) tema su njegovog rada naslovljenog Biznis model 2007.

P.Sonnemans navodi: „Kao slikar (umetnik) vidim stvari koje samo ja vidim, i to što sam vidim, pružam mogućnost i drugima da vide, ako su za to zainteresovani. U mojoj slici je "subjekt" ljudsko telo, ali to telo nije moje već je "neko telo" kako ga moje oči vide. Ono što je nevidljivo postaje vidljivo. U okviru zajedničke izložbe Vidljivo/Nevidljivo, T.Stolpović postavlja u kompoziciju Urbani pejzaž. To su forme od biljnih vlakana, iverica, komada drveta...Te urbano-nomadske pejzaže postavljam uglavnom u prirodi, selim ih iz mesta u mesto i svaki put dodajem elemente koji odgovaraju prostoru u kome se nalaze. Trudim se da uspostavim ravnotežu između urbanog pejzaža i prirodnog pejzaža.

katalog - strana1
katalog - strana2
katalog - strana3
katalog - strana4
katalog - strana5
katalog - strana6
katalog - strana7
katalog - strana8
katalog - strana9
katalog - strana10

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi