No Flash
 
 

Velimir Ćurgus Kazimir
Akvarijumi
17 - 29. novembar 2008.


Izložbaradova na papiru Velimira Ćurgusa Kazimira sa nazivom Akvarijumi , otvara se u ponedeljak, 17. novembra u19h.

Velimir Ćurgus Kazimir , autor više knjiga ( priče, poezija, eseji, romani ), publicista i novinar. Izložba Akvarijumi u Grafičkom kolektivu predstavlja prirodni nastavak njegovih prethodnih izložbi, a on je i dalje, na krajnje nepretenciozan način, koncentrisan na izvorne probleme crtanja i crteža. Crteži iz ciklusa Akvarijumi, nastali ove godine, svojim nevelikim formatima, bliski listovima iz skicen-bloka, svedoče o krajnje neopterećenom, iskrenom i jednostavnom poimanju stvaralačke ekspresije. U jednostavnoj kompozicionoj shemi varira izabrani motiv koji u nekom imanginarnom prostoru nigde i ovde, neposrednim tonom podvlači elemente prolaznosti i/ili zaboravljene privatnosti. Može se reći da je u slučaju Ćurgusa komunikativnost njegovog literarnog i likovnog rada zasnovana na svojevrsnoj vizuelizaciji mentalnih i fizičkih slika u jednoj krajnje sofisticiranoj i iskrenoj stvaralačkoj eksplikaciji.

“...Različitošću predstava, tehnike izvođenja i pojedinih segmenata, na jednoj površi sugeriše se više simultanih događanja.
...Kroz prelamanje svetlosti nalepljenih folija, ovi prizori dobijaju privid čarolije i bajkovitost današnjeg nebajkovitog življenja. Pažljivim posmatranjem svakog segmenta likovnog prizora, koji je nalik spontanoj igri, uvek otkrivamo po neki novi, diskretno ubačeni, detalj koji šalje signal gledaocu i donekle konkretizuje prostor, koji je tokom devedesetih godina svoje estetske sudove obojio i jasnim antirežimskim stavom.“ (iz predgovora Ljiljane Slijepčević)

Velimir Ćurgus Kazimir (1948). Prva samostalna izložba Priče,crteži, slike održana 1992. u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu. Izlagao u Galeriji Grafički kolektiv 1996. i 2001, kao i na zajedničkoj izložbi Ars Danubiana, Regensburg, 2001. godine.
Autor je desetak knjiga, priča, poezije, eseja i romana.

 

katalog

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi