No Flash
 
 

Zoran Grmaš
Grafike
23. februar - 7. mart 2009.


Zoran Grmaš eksperimentiše kolografijom, veoma otvorenim i složenim grafičkim metodom, po kvalitetu srodnom klasičnim tehnikama duboke štampe. Na kartonskoj ploči-matrici Grmaš aplicira različite materijale (papir, tekstil, pesak...) sa kojima oblikuje kolažnu, apstaktnu i reljefnu kompoziciju, a na taj način uključuje samu matricu u grafički otisak. Ne retko, Grmaš svoje minijaturne beleške iz sveske prevodi u grafičke forme, preispitujući njihovo idejno i vizuelno dejstvo.

„... Inspirisan spoljnim svetom Zoran Grmaš nam nudi vlastite doživljaje, sopstvenu ekspresivnost, jednu zasebnu umetničku poetiku. Svojim grafičkim ostvarenjima umetnik izražava i saopštava ono što se, uprkos izvanrednim instrumentima i digitalnim čudima, ne može saopštiti. Svoj subjektivistički doživljaj sveta umetnik sublimiše, reorganizuje i pretače u realnost grafičkog lista, u zasebnu, dobro organizovanu, likovno uređenu i izvedbeno precizno definisanu grafičku predstavu.”

(Iz teksta Save Stepanova)

Zoran Grmaš (1970). Diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (1997). U više navrata boravio je u Italiji (Milano, Bergam, Lodi) gde se profesionalno usavršavao i radio kao asistent na Akademiji umetnosti Carrara u Bergamu. Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu stručni je saradnik na katedri za grafiku. Član ULUV-a. Od 1991. izlaže na samostalnim i kolektivnim izložbama.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi