No Flash
 
 

Aleksandar Slavković
"Srbija – lepa i slepa / Serbia – Beautiful and Blind"

Grebo Gray
"Zagrebi ispod površine / Scratch Beneath the Surface"

9 - 19. maj 2021.
Dragoslava Jovanovića 11, 12-16h

U nedelju, 9. maja od 14h otvaraju se izložbe fotografija dvojice umetnika, Aleksandra Slavkovića i Grebo Graya; izložbe se realizuju se u okviru manifestacije Beogradski mesec fotografija / Bgd Photo Month.


Aleksandar Slavković, foto-reporter i dokumentarni fotograf iz Srbije, u domenu ovog medija bavi se vizuelnim pripovedanja narativa kao stvaralačkom formom istraživanja sveta. Nakon tri godine kao slobodni fotograf počeo je saradnju sa medijskom kompanijom Ringier Axel Springer u Beogradu. Godine 2019. dobio je stipendiju od VII akademije u Sarajevu da pohađa interdisciplinarni regionalni seminar za narativnu i dokumentarnu praksu. Njegov rad objavljivan je u poznatim srpskim časopisima NIN i Vreme, kao i u nekoliko internet magazina i publikacija. Cilus fotografija Srbija – lepa i slepa Aleksandra Slavkovića je vizuelni dnevnik bez početka i kraja, o parčetu zemlje na Balkanu i ljudima koji tu žive. Ovaj dokumentarni projekat istražuje svakodnevicu, privilegije i posledice života u nedefinisanom sistemu vrednosti. Govori o jednoj državi u tranziciji, zaglavljenoj između turbulentne prošlosti i neizvesne budućnosti, nemoćnoj da napravi razliku između sna i stvarnosti. Ovo je vizuelna projekcija o društvu i pojedincu i njihovoj borbi da se održe na površini nemirnog okeana.
Grebo Gray je vizuelni umetnik iz Velike Britanije koji živi i radi u Beogradu, u Srbiji. Diplomirao je slikarstvo na akademiji Portsmouth Polytechnic 1990. godine, na univerzitetu u Brajtonu je završio postdiplomske studije umetnosti i dizajna, a predavao je i likovno u školi nekoliko godina. Preseljenje u Beograd delovalo je afirmativno na njegovo umetničko stvaralaštvo. Poslednjih godina fotografije su postale važan deo njegovog rada, mada se nerado naziva fotografom. Foto-aparat koristi kao alat za stvaranje skica, beležeći sitne detalje na predmetima iz svakodnevice koji nas okružuju, a koji su mahom ignorisani. Grebove fotografije zapažene su a savremenoj sceni, pogotovo u svetu muzike, neki od njegovih radova mogu se videti na omotima različitih nosača zvuka. U dijaloškoj formi fotografije i poezije ciklus radova Zagrebi ispod površine istražuje različite prostorne vizure i njihov likovno-plastički potencijal.
Kustos izložbe je Ana Šćepanović.

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi