No Flash
 
 

Gabriella Nikolić
"Jagode i Pepeo - Kultura sećanja ili bahatost zaborava"


27 - 31. oktobar 2020.

U okviru projekta „Kreativno, nestrpljivo, izazovno...“ u novom prostoru Grafičkog kolektiva, ulica Dragoslava Jovanovića 11, predstavlja se Gabriella Nikolić postavkom „Jagode i Pepeo - kultura sećanja ili bahatost zaborava“.
Ovo je sedmi segment pop up projekta sa idejom da se u međuvremenu - između stanja zapuštenog prostora i buduće galerije Grafičkog kolektiva – stekne nova energija i kreativna revitalizacija. U isto vreme se in situ susreću autentičnost mesta i autentičnost autorskog koncepta ostvarujući novu dijalošku formu. Program se realizuje u iščekivanju dokumentacije za rekonstrukciju izložbenog prostora Grafičkog kolektiva.

Postavku čine serigrafije iz ciklusa One day i digitalne grafike specifično realizovane sa idejom izlaganja u ovom prostoru. U projektu Jagode i Pepeo autorka se bavi istraživanjem personalnog i kolektivnog odnosa prema sećanju i nasleđu kontekstualizujući lične i porodične traume i narativ o sudbini Kule Starog sajmišta. Koncept postavke ove multimedijalne umetnice je i stvaranje video rada in situ.

„U ovoj postavci, otvoreno se poigravam sa mehanizmima institucionalnog javnog sećanja dovodeći u vezu svoju ličnu transfer traumu izazvanu porodičnom tragedijom, umetničku istoriju i interpretaciju pojma o gubitku, simbolikom i kulturološkim značenjem sećanja. Film kao izraz, logičan je sled u mojoj dugogodišnjoj karijeri kao umetnika grafike i proširenih medija, izlagačkoj politici i praksi koju sam razvila. Složena veza između umetnosti i istorije, slike i sećanja, u početku više afektivno, a kasnije kroz narativ, usmereno i kontekstualno, predstavlja “pogled u nazad”, pretvara nevidljivo u vidljivo, nestalo u sveprisutno. (…) Trauma dvosmislenog gubitka izaziva snažnu potrebu za objašnjenjima, dovodi u pitanje veru u društvo, svet, političku volju, kulturu, i velikoj meri izaziva nemir preispitujući događaje u prošlosti, njihove posledice ali i kulturu sećanja i zdravlje društva u kome živimo. Proces postavljanja izložbe u Grafičkom kolektivu, zamišljen je kao istraživačko snimanje u razvojnoj fazi vizuelnog materijala za istoimeni dokumentarni film.” iz teksta G. Nikolić

Gabriella Nikolić (1967. Beograd), studirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a diplomirala 1994. na OKAD-Univerzitet u Torontu. Magistarske studije upisuje na Prat Institutu u Bruklinu na odseku za multimedijalu umetnost. Član je ULUPUDS-a. Izlagala je na 20 samostalnih i brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je u radu više grafičkih ateljea. Bavi se autorskom nezavisnom produkcijom dokumentarnih, eksperimentalnih filmova i video radova. Dobitnik je više nagrada iz oblasti grafike i slikarstva, učesnik nekoliko međunarodnih festivala kratkog i eksperimentalnog filma. Njeni radovi deo su selekcija i stalnih postavki galerija i muzeja u Beogradu, Kanadi, SAD, Kini i Izraelu. Živi i stvara na relaciji Toronto- Beograd.
 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi