No Flash
 
 

13. GRIFON

16. jun - 14. jul 2021.
Dragoslava Jovanovića 11, 12-18h


U sredu, 16. juna u 19h, u Galeriji Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, svečano je otvoren 13. GRIFON - izložba izabranih radova sa Konkursa za najbolji grafički dizajn u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori u 2018, 2019. i 2021. godini.

Na ovogodišnjem konkursu GRIFON prijavilo se 47 autora sa preko 150 radova. Selekciona komisija – Radonja Leposavić, istoričar umetnosti, Žolt Kovač, vizuelni umetnik, Vedran Eraković, tipograf, Saša Janjić, istoričar umetnosti, Nikola Radojčić, grafički dizajner - izabrala je 32 autora i preko 50 radova u kategorijama: knjiga i druge publikacije, vizuelni identitet, plakati i oglašavanje, ambalaža, tipografsko pismo, promotivni materijal i hartije od vrednosti, filmska, video i TV-grafika i web-dizajn.

Praksa je potvrdila da nagrada Grifon nepogrešivo valorizuje i prepoznaje najbolja autorska dela grafičkog dizajna, o čemu svedoče i profesionalni dometi dosadašnjih laureata: Miloš Ilić (1996), Vladan Srdić (1998), Borut Vild (2000), Goran Patlejh (2002), Slavimir Stojanović (2004), Isidora Nikolić (2006), Igor Oršolić (2008), Autorski tim A3 Format (Filip Bojović&Marko Rakić/2010), Jovana Budošan&Aleksandar Ilić (2012), Metaklinika (2014), Piter Gregson Studio (2016), Velimir Andrejević&Sofija Gavrilović (2018).

GRIFON je osnovan u saradnji sa kompanijom Quadra Graphic 1996. godine sa ciljem da stimuliše i razvija profesionalne standarde u oblasti grafičkog dizajna. Ova specijalizovana manifestacija bijenalnog karaktera tokom dve decenije razvila se u relevantni punkt za vrednovanje i sučeljavanje različitih poetika pružajući realan uvid u aktuelnu produkciju grafičkog dizajna u Srbiji i regionu i autora koji su svojim poreklom/školovanjem/boravkom vezani za ove prostore.

„Ovogodišnja selekcija i konkurs će svakako ostati u senci pandemije Covid virusa i svega onog što nam se više od godinu dana dešava. Ova globalna katastrofa uticala je i na produkciju koja je vidno manja ali ne nužno i nekvalitetnija. Ono što je svakako primetno je manjak dizajnerskih rešenja ambalaža i trodimenzionalnih proizvoda, što se može opravdati činjenicom o usporenoj privrednoj aktivnosti usled pandemije. Ipak ohrabruje praksa da je uprkos nepovoljnoj situaciji, grafička produkcija knjiga, plakata i posebno tipografskog pisma i dalje na zavidnom nivou. Vizuelni identiteti, web kao i TV grafika su takođe prisutni i čine ovogodišnju selekciju u medijskom smislu raznovrsnijom. (...) Ono što će iza svega toga ostati su primeri uspešnog i inovativnog korišćenja kako novih tehnologija, tako i iskustava starije umetnosti u pogledu kreiranja novih predmeta i grafičkih rešenja. Ti i takvi primeri će sigurno naći svoje mesto u muzejima primenjnih umetnosti i dizajna ali ono što je važnije i značajnije, ostaće u sećanju mnogobrojnih ljudi koji su ih koristili ili imali. Grifon, kao nagrada za najbolji grafički dizajn pokušava da skrene pažnju stručne, ali i one šire javnosti, da iza svakog proizvoda, iza svake grafičke kreacije, stoji naporan rad umetnika koji svojim delom doprinose da svet u kome živimo bude, ako ne lepši onda makar funkcionalniji i dopadljiviji.“
Iz teksta Saše Janjića


Žiri za nagradu 13. GRIFON 2021, sastao se 15. juna 2021. u 13h u Galeriji Grafičkog kolektiva, Dragoslava Jovanovića 11 i doneo jednoglasnu odluku da se ovo priznanje za najbolje autorsko ostvarenje u oblasti grafičkog dizajna dodeli Manetu Radmanoviću za rad „U10: 3/6 ”.
Obrazloženje žirija:
Prepoznatljiv stvaralački rukopis Maneta Radmanovića, koji se čita u osobenom personalnom i generacijskom kodu ideja, zapažen je kao neodvojiv i integralan deo afirmisanja nezavisne umetničke scene. Mnogi realizovani projekti nekomercijalnog karaktera, deo ovog promišljenog i zrelog autorskog koncepta, pratila su i potvrđuju i priznanja na prethodnim konkursima Grifona. Nagrađeni rad, publikacija „U10: 3/6 ”, ukazujući na odnegovani kontinuitet i visoke profesionalne standarde u misiji kritičkog kulturnog delovanja, poseduje likovnu plemenitost i decentnost, kao i grafičku jasnoću i komunikativnost, čime se izdvaja kao kompletno i slojevito rešenje savremenog dizajna.

Žiri je pored nagrade Grifon 2021. godine dodelio specijalno priznanje Moniki Lang za publikaciju „Rejčel Kask-trilogija-Obris-Tranzit-Pohvale” i priznanja po kategorijama:

Oliveri Batajić Sretenović, za rad „Galerija Jovan Popović, katalozi”, kategorija Knjiga i druge publikacije
Isidori M. Nikolić, za rad „Predrag Nešković Sloboda najjačem”, kategorija Knjiga i druge publikacije
Katarini Popović, za rad „Muzej Jugoslavije – agenda 2019”, kategorija promotivni materijal i hartije od vrednosti
Ani Prodanović, za rad „Familija fontova Orto”, kategorija Tipografsko pismo
Biljani Stanković, za rad „Minea, familija rukopisnih pisama”, kategorija Tipografsko pismo
Zoranu Borenoviću, za rad „Sudaruška”, kategorija Vizuelni identitet
Jani Oršolić, za rad „Samo nežno prema sebi”, kategorija Vizuelni identitet


Otvaranje izložbe i dodela nagrade Grifon


 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi