No Flash
 
 

Mladost
Grafike

16. mart - 3. april 2021.
Dragoslava Jovanovića 11, 12-16h


Projekat „Kreativno, nestrpljivo, izazovno...“, u svom 21. izdanju, predstavlja grafike novih generacija umetnika i studenata sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, klasa red. prof. Gordane Petrović i docenta Gabrijele Bulatović i Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, klasa vanred. prof. Vladimira Rankovića. Izbor iz kolekcija Kabineta grafike ovih fakulteta i radovi iz tekuće nastavne prakse grafičke klase obuhvataju otiske iz perioda 2002-2020. godine. Radovi 27 izlagača ukazuju na osobenosti generacijskih/personalnih stavova, kao i pristupa grafičkom mediju u okviru studijskih grupa fakulteta.

Izlagači: Tanja Stevanović, Anita Jovanović, Zorana Vukotić, Sanja Grbić, Milica Radenković, Marko Rakočević, Nikola Radosavljević, Vojislav Nikčević, Isidora Vulić, Jelena Savić, Sonja Kovačević, Boris Bakliža, Filip Misita, Danijela Rupić, Marija Gavrilović, Luka Stoisavljević, Ivana Janković, Marijana Janković, Vladimir Miljković, Dejana Đurđević, Tamara Marković, Jovana Ćubović, Anka Arsenić, Verica Petrović, Sara Fuchs, Aleksandar Spasić, Bojana Rakić.

“Zajednička disciplina kojoj su stvaralački porivi okrenuti – grafika, istovremeno je i nosilac objektivne osobenosti. „Grafičko delo podrazumeva“, rečima Ješe Denegrija, „jednu vrstu produženog trajanja rada. Ono naime, ne može biti izvedeno u punoj brzini, u trenu, u gestu“. Zbog toga se, i u mladosti, mora imati ono što se od mladosti retko očekuje, promišljenost, strpljenje, predanost, posvećenost… Otuda izuzetna zrelost koja se čita sa izloženih grafika, iako su sve, bez izuzetka, nastale u procesu nastave. Još jedan razlog za takav izbor nalazi se u činjenici da, među grafikama koje sećaju na mladost, ima onih izlaganih, čak i nagrađivanih na izložbama održanim u negdašnjem prostoru Grafičkog kolektiva. (...) Prijatna i za umetnike-grafičare samoostvarujuća misao Ričarda Nojsa, britanskog stvaraoca, izrečena u Beogradu (pod okriljem Grafičkog kolektiva), 2009. godine – da je grafika umetnost, i da iz toga proizilazi da je savremena grafika – savremena umetnost, utkana je u rad sa studentima grafike. (...) Ona pokazuje da je moguće, baveći se grafikom, živeti uz sadašnje privide. (...) Izlagati u Grafičkom kolektivu, danas, znači pružiti podršku, ali i imati podršku. A podrška je važna. Izlagati u Grafičkom kolektivu, danas, znači biti (ili postati i biti) deo duge, na našim prostorima jedinstvene tradicije, u situaciji kada sve što ta tradicija predstavlja i ima, treba zaštititi, sačuvati i, ako je to moguće, obogatiti. Izlagati u Grafičkom kolektivu, danas, znači dati sve što mladost može da dâ – sanjarenje, radoznalost, sećanja, stvaralačke porive, privide…” Iz teksta V. Rankovića

„Kreativno, nestrpljivo, izazovno...“ je pop up projekat u čijem konceptu su Umetnost i Vreme, tačnije Međuvreme razapeto između stanja derutnog prostora i uređene Galerije Grafičkog kolektiva, sa dodatkom pandemijskog iskustva. Sinergija kreativnog potencijala određenog autorskog koncepta, tajni autentičnog mesta i radova in situ inicira nove dijaloške forme. Program se nastavlja i ove godine, do početka investicionog održavanja ovog izložbenog prostora.

Katalog izložbe Mladost

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi