No Flash
 
 

Mina Rakidžić
"HOW LONG IS NOW?"


20 - 24. oktobar 2020.

U okviru projekta „Kreativno, nestrpljivo, izazovno...“ u novom prostoru Grafičkog kolektiva, ulica Dragoslava Jovanovića 11, predstavlja se Mina Rakidžić postavkom „HOW LONG IS NOW“.

Ovo je šesti segment pop up projekta sa idejom da se u međuvremenu - između stanja zapuštenog prostora i buduće galerije Grafičkog kolektiva – stekne nova energija i kreativna revitalizacija. U isto vreme se in situ susreću autentičnost mesta i autentičnost autorskog koncepta ostvarujući novu dijalošku formu. Program se realizuje u iščekivanju dokumentacije za rekonstrukciju izložbenog prostora Grafičkog kolektiva.

Rad „How long is now?“ predstavlja poslednji segment doktorskog istraživačkog projekta na temu hibridne grafike, postupaka transfera i promene pojma matrice o kome autorka piše:
„Pitanje o sadašnjosti i relativnosti trajanja predmet je misli čitavog svetskog plemena u trenucima aktivnosti svedenih u četiri zida slobode. Koraci nikada nisu dosegli prostore obuhvaćene mislima tokom čudnog doba globalne pandemije, a svaki ustaljeni ritam prestao je da važi unevši nemir i konfuziju u sve aspekte socijalnog, ali i psihičkog života pojedinca. (...) Virtuelno letovanje 2020. zadržava dobro poznati model avgustovskog srpskog hodočašća do grčke plaže. Citirajući metod Džona Rafmana, ovogodišnje putovanje po svemu zabeleženom isto je kao i svako drugo, osim što su fotografije kadrovi iz Guglovog prikaza ulica. Dok pešice i fotkajući obilazim Srbiju i Makedoniju na putu do Grčke, a sve sedeći ispred kompjutera, kontaktima pišem razglednice od kuće.”

Mina Rakidžić (1991. Beograd), doktorand grafičkog odseka Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu gde je 2013. završila osnovne studije, a 2015. master studije grafike. Priredila osam samostalnih izložbi i učestvovala na preko pedeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Od 2019. godine radi kao umetnički saradnik na Fakultetu likovnih umetnosti. 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi