No Flash
 
 

Nikola Velicki
"Karton Network"


28 - 29. septembar, 1. i 3. oktobar 2020.

U okviru projekta „Kreativno, nestrpljivo, izazovno...“ u novom prostoru Grafičkog kolektiva, ulica Dragoslava Jovanovića 11, predstavlja se Nikola Velicki radom in situ „Karton Network“ u formi otvorenog ateljea i interaktivne postavke.

Reč je o trećem segmentu pop up projekta koji se priređuje sa idejom da ovaj arhitektonski zapušten prostor dobije novo značenje kreativnom revitalizacijom, a priča o autentičnosti mesta i autentičnosti autorskog koncepta se susreću i deluju u dijaloškoj formi. Program se realizuje u iščekivanju dokumentacije za rekonstrukciju u standardni izložbeni prostor Grafičkog kolektiva.

“Činjenicom da je Grafički kolektiv na novoj adresi u očekivanju adaptacije, delovalo mi je kao idealna prilika da napravim jedan vid instalacije koji je ustvari komunikacija sa trenutnim izgledom galerije. Ideja mi je da to ne bude klasični oblik izložbe, već da galerija postane moj izmešteni studio, otvorenih vrata za publiku, u kome bih realizovao svoje radove. Početni impuls od koga bih krenuo su neki moji stariji crteži, svedenih formi, sa prisustvom figuracije i životinjskih motiva i tim elementima bih intuitivno gradio jednu scenu, a cela galerija bi bila format rada. Koristio bih jeftine materijale poput natron papira na kojima bih formirao crtež četkom, kao i kartone kojima bih gradio skulpturalne forme sa intervencijom crteža. Umesto otvaranja, biće zatvaranje izložbe kada će posetioci moći da elemente sa izložbe ponesu kući, a zauzvrat da doniraju sredstva po sopstvenoj želji. Ceo proces izrade biće snimljen i kasnije taj materijal montiran u kratki film.”
(N. Velicki)

Nikola Velicki (1983. Niš), diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2008. u klasi prof. Miodraga Mlađovića. Doktorirao na istom fakultetu 2018. kod prof. Vladimira Veljaševića. Dobitnik je tri nacionalne nagrade iz oblasti grafike. Priredio je 16 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i preko 50 kolektivnih izložbi. Član je ULUS-a od 2009. Na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu asistent na Grafičkom odseku.Nikola Velicki, Glava, sitoštampa, 100x70 cm, Nagrada Veliki pečat 2016.

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi