No Flash
 
 

Vesna Opavsky
"Sezonarijum"


22 - 26. septembar 2020.

U okviru projekta „Kreativno, nestrpljivo, izazovno...“ u novom prostoru Grafičkog kolektiva, ulica Dragoslava Jovanovića 11, predstavlja se Vesna Opavsky izložbom digitalnih grafika „Sezonarijum“.

Reč je o prvom segmentu pop up projekta koji se priređuje sa idejom da ovaj arhitektonski zapušten prostor dobije novo značenje kreativnom revitalizacijom, a priča o autentičnosti mesta i autentičnosti autorskog koncepta se susreću i deluju u dijaloškoj formi. Program se realizuje u iščekivanju dokumentacije za rekonstrukciju u standardni izložbeni prostor Grafičkog kolektiva.

„Ako živimo u periodu otuđenja od prirode, onda je „lockdown“ 2020. kulminacija i esencija ovog savremenog problema. Radovi iz ciklusa „Sezonarijum“ Vesne Opavsky nastajali su od 2019, ali veliki broj njih je nastao upravo u periodu izolacije, kao njena intimna kolekcija suvenira sa ljubavnih sastanaka sa prirodom... ...Trenutni „industrial“ izgled, pred adaptaciju i renoviranje novog prostora galerije Grafičkog kolektiva, u savršenom je kontrastu sa biljnim oblicima na Vesninim grafikama. Hiperurbani enterijer galerije i užurbani eksterijer strogog centra Beograda ističu grafike iz „Sezonarijuma“ kao najdragocenije ekstrakte prirode.“
(iz teksta Jasne Opavsky)
Katalog izložbe možete preuzeti ovde


Vesna Opavsky (1976. Beograd), diplomirala je (2004), magistrirala (2009) i doktorirala (2015) grafičkom odseku u klasi prof. Biljane Vuković na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Učestvovala je na 10 samostalnih i preko 100 grupnih izložbi širom Evrope. Dobitnica je četiri nagrade, uključujući i Otkupnu nagradu Odbora za kulturu Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji (2019), i Nagrade Mali pečat, Prvog Međunarodnog bijenala male grafike, Galerija savremene umetnosti, Niš, Srbija (2012). U statusu je samostalnog umetnika i član ULUS (Udruženje likovnih umetnika Srbije). Bavi se digitalnom grafikom. Živi i radi u Srbiji i Belgiji.


 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi