No Flash
 
 


GALERIJA GRAFIČKI KOLEKTIV - juče - danas - sutra


Grafički kolektiv je iseljen jula 2018. sa kultne adrese Obilićev venac 27 i od tada deluje nomadskim životom na savremenoj vizuelnoj sceni kao Galerija u pokretu sa privremenim sedištem na Kosančićevom vencu 19. Tokom borbe za opstanak Grafičkog kolektiva, problema uzrokovanog restitucijom i prodajom prostora u kome je Galerija postojala osam decenija, ova Kuća umetnika je dobila veliku podršku prijatelja i medija.

               

Preseljenje Grafičkog kolektiva                                 Performans "Zajedno do Kosančićevog venca"Grafički kolektiv je tokom 2019. proslavio 70. rođendan jubilarnim programom realizovanim u galerijskim prostorima u Beogradu i Srbiji: izložba OTISAK VREMENA 70/∞, Grafički kolektiv – 70 godina (Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti) koju je pratila monografska publikacija, Majska izložba grafike (Galerija ULUS), Šta je grafika danas? - autorska izložba Ljiljane Ćinkul (Likovna galerija Kultirnog centra Beograd), izložba Grafika bez prevoda - iz inostrane zbirke Grafičkog kolektiva (Galerija FLU), Čekajući Nojevu barku - Mala grafika (Galerija Nikola Radošević). Izložba OTISAK VREMENA 70/∞ predstavljena je naredne godine u Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu i Umetničkoj galeriji u Kruševcu.


Zahvaljujući odluci Ministarstva kulture i informisanja i Vlade Republike Srbije, Grafički kolektiv dobija prostor za buduću galeriju na adresi Dragoslava Jovanovića 11, a 24. decembra 2019. potpisan je ugovor sa Republičkom direkcijom za imovinu Republike Srbije o zakupu ovog poslovnog prostora na period od 10 godina.

Politika, tekst Milice Dimitrijević, 27. decembar 2019.

Večernje novosti, tekst Miljane Kralj, 27. decembar 2019.


Zatečeno stanje poslovnog prostora u Dragoslava Jovanovića 11, decembar 2019 - iz fotoarhive:

   

   

   

   

   

   

   

   

Radovi na investicionom održavanju buduće Galerije Grafičkog kolektiva otežani su i prolongirani usled izbijanja pandemije Kovid-19, finansijskih i administrativnih poteškoća oko uvođenja priključka za vodu i električnu energiju neophodnih za finalizaciju arhitektonskog projekta.

U međuvremenu, tokom čekanja na neophodnu dokumentaciju, prostor zatečen u derutnom stanju je očišćen i pokrenut je pop-up izlagački program “Kreativno, nestrpljivo, izazovno”, a tokom 2020. i 2021. godine u okviru ovog programa predstavljeno je više od 50 autora, afirmisanih umetnika i studenata umetničkih fakulteta. U novom prostoru prvi put su priređene Majska izložba grafike i Grifon, tradicionalne manifestacije Grafičkog kolektiva.

Prevazilaženje problema kovidne/postkovidne “nove normalnosti” afirmisalo je virtuelne programe, a Grafički kolektiv kao deo online umetničkih i kustoskih praksi promoviše više projekata: Majska izložba grafike 2020, Međunarodni simpozijum “Grafika na /iza ivice” i “Kroz durbin Grafičkog kolektiva – mapiranje istorije”.

Investicionim održavanjem nove Galerije Grafičkog kolektiva, u planu do kraja 2021, predviđen je multifunkcionalan izlagački prostor namenjen afirmisanju savremene vizuelne scene, predstavljanja Kabineta grafike – stalne postavke Kolekcije Grafičkog kolektiva i mogućnostima organizovanja tribina, stručnih skupova i edukativnih radionica.


Galerija Grafičkog kolektiva, Dragoslava Jovanovića 11, iz fotoarhive 2020/2021:

       

           

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi