No Flash
 
 

14.GRIFON 2023
Nagrade i nagradjeni


Nagradjeni autori

Ž I R I za nagradu 14. GRIFON 2023. Mane Radmanović, Isidora Nikolić i Slavica Dragosavac, grafički dizajneri, Vladimir Perić, vizuelni umetnik i Relja Bobić, suosnivač kreativnog haba Nova iskra doneli su jednoglasnu odluku da se nagrada 14. GRIFON 2023. godinu dodeli Petru Stošiću za tipografsko pismo „Etar Grotesk“.

Rad Petra Stošića, Etar Grotesk, smatramo da je najkompleksniji od svih pristiglih radova na ovogodišnjem Grifonu jer ne predstavlja samo jedno tipografsko pismo ili familiju. Reč je o jednom specifičnom, sveobuhvatnom, kontinuiranom procesu kroz koji je autor prošao da bi rezultat dobro promišljen, inovativan, eksperimentalan i krajnje originalan.

Specijalno priznanje dodeljuje se Peter Gragson Studiju za kontinuirani doprinos dizajn sceni ali i kao primer dobre prakse kvalitetne dugogodišnje saradnje i poverenja koje neguju sa klijenitima, što ilustruju Edicija „Srpski crkveni pisci u Dalmaciji u 19. i 20. veku i kalendar rađeni za SPC Eparhija Dalmatinska, Hrvatska.

Priznanja po kategorijama dodeljena su:

Katarina Popović za rad „Beležnica za miroljubivu koegzistenciju“, u kategoriji Promotivni materijali koji producira u polju domaće kulturne scene i svakim novim rešenjem pomera granice sve dalje.

Dragana Krtinić za rad „DWNS – Design week Novi Sad” u kategoriji Vizuelni identitet. Katarina je dizajner mlađe generacije koji se izdavaja na sceni svojim projektima po specifičnoj kombinaciji veštog uklapanja tipografskih elemenata i savremene ilustracije; projekat vizuelnog identiteta za nedelju dizajna u Novom Sadu pravi primer savremene prakse grafičkog dizajna.

Pohvaljen je

Andrija Čugurović za radove u kategoriji Plakati i oglašavanje. Pohvaljuje se mlad autor jedinstvenog a i posvećenog pristupa u grafičkom dizajnu i ilustraciji.





 
 
 
 
   
Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 11, Beograd, tel: 011.3285.923, 065.6646.718; tel/fax: 011.2627.785
Radno vreme: 12-19 h, subotom 12-15 h, nedeljom ne radi